“Ik ben blij dat ik in mijn barak kan blijven, zodat er opnieuw geen stukje van de frietcultuur in ons land verloren gaat”, zegt Gerrit Lekeu. 

“Ik ben blij dat ik in mijn barak kan blijven, zodat er opnieuw geen stukje van de frietcultuur in ons land verloren gaat”, zegt Gerrit Lekeu. ©  Dirk Vertommen

Put opent deze zomer gloednieuwe frituur op Douaneplein

Mechelen -

De bekende Mechelse Frituur Put op de Zandpoortvest verhuist dan toch niet naar een tijdelijke locatie op de Van Benedenlaan, maar meteen naar een nieuwe plek. Gerrit Lekeu (47) mag zijn zaak deze zomer verhuizen naar het Douaneplein. Daar investeert hij in een volledige nieuwe frituur. “Ik ben blij dat ik in een kot mag blijven”, zegt hij.

Sven Van Haezendonck

Put bestaat al 52 jaar en is een begrip in de Dijlestad. Maar een jaar geleden kreeg Lekeu te horen dat zijn kraam op de Zandpoortvest al voor de tweede keer in amper enkele jaren tijd moet verhuizen. Begin 2017 heropende de frituur op de huidige locatie, omdat ze moest wijken voor een stukje Binnendijle dat opnieuw werd opengelegd.

Nu staat zijn zaak in de weg voor de uitbreiding van de Thomas More-hogeschool. Met de hulp van de stad en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vond hij een nieuwe tijdelijke stek op de parking van de Van Benedenlaan, vlak bij het voormalige ziekenhuis in de Leopoldstraat dat ondertussen werd afgebroken. “We konden daar maar voor een korte periode staan. De verhuizing alleen al zou me vier tot vijfduizend euro kosten. Dan lagen er nog geen nutsleidingen, wat een pak geld zou hebben gekost”, vertelt Gerrit Lekeu.

Normaal moest het terrein waar zijn kraam momenteel nog staat op 1 april ontruimd zijn. Na het artikel in Gazet van Antwerpen was daar veel rond te doen op sociale media. “We zijn toen uitgenodigd door de burgemeester zelf. Samen met de bevoegde diensten heeft hij erg zijn best gedaan. Daardoor kwam er snel een oplossing uit de bus”, zegt Lekeu.

Gerrit Lekeu en zijn trouwe medewerker Kurt Grimmer in het kraam op de Zandpoortvest 

Gerrit Lekeu en zijn trouwe medewerker Kurt Grimmer in het kraam op de Zandpoortvest ©  Dirk Vertommen

Voorlopig kan zijn frituur op de Zandpoortvest nog tot midden augustus openblijven. Tegen dan bouwt de familie Put een nieuwe frituur op het Douaneplein. “We krijgen een plek tussen de fietsostrade aan de nieuwe tangent en de parking”, zegt Gerrit Lekeu. Hij sprak een architect aan om een volledige nieuwbouw te ontwerpen. Een forse investering, maar eentje voor de toekomst. “We bouwen een frituur met een groendak, de eerste van dit type in het land. In de nieuwbouw zal er ook plek zijn voor acht mensen om iets te eten. Buiten leggen wij een mooi terras aan”, legt Lekeu uit.

Dankbaarheid

Ondertussen heeft hij al nieuwe koelcellen, een nieuwe koeltoog en een nieuwe friteuse besteld. “Alle mensen die dit nieuwe project en deze hernieuwde start mee mogelijk maken, ben ik zeer dankbaar. Onder andere Andy Frans die voor de stad alle werken mee coördineert. Dankzij al deze mensen kan ik het levenswerk van mijn grootvader Rik en mijn moeder Monique voortzetten. Ik ben blij dat ik in mijn barak kan blijven en dat ik niet naar een huis moet, zodat er opnieuw geen stukje van de frietcultuur in ons land verloren gaat”, vertelt Gerrit Lekeu.

De nieuwe frituur ligt vlak bij fuifzaal De Loods en het skatepark, maar ook de bioscoop, de schaatsbaan, De Nekker en de Nekkerhal liggen in de buurt. “Van zodra het opnieuw mag, zullen wij ’s nachts tijdens de weekends tot vier uur openhouden. Ik hoop alleszins dat onze vertrouwde klanten ons volgen naar de nieuwe locatie. Hun steun doet veel deugd.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio