Steven Van Gucht: “De daling volgt de meest optimistische voorspellingen”

De coronacijfers in België blijven de goede richting uitgaan. De nieuwe ziekenhuisopnames zijn met 17 procent gedaald in een week tijd, tot gemiddeld nog 133 per dag. Ligt de derde golf nu helemaal achter ons?

“Vandaag hebben we alleen goed nieuws te melden. Alle cijfers blijven dalen”, zegt Steven Van Gucht. “De daling volgt zelfs de meest optimistische voorspellingen. Voor een deel danken we dit aan het tempo van de vaccinatiecampagne: 91% van de 65-plussers kregen eerste vaccin. Maar de daling komt ook door de voorzichtige aanpak van de Belgen.”

“Uit studies blijkt dat Belgen hun dichte contacten beperken. Zolang ze niet gevaccineerd zijn, geven ze aan hun contacten te blijven beperken. Dat is goed nieuws, want er circuleert nog steeds veel virus.”

Afgelopen week waren er gemiddeld 2153 nieuwe besmettingen per dag. Dat is een afname van 20% op weekbasis. Maar door de feestdag van afgelopen werd er op donderdag minder dan de helft getest dan de week ervoor. Ook Pinkstermaandag zal voor een verstoring in de cijfers van volgende week zorgen.

Daling bij kinderen

De dalingen is bij kinderen onder de tien jaar het meest uitgesproken. Maar ook bij de 90-plussers worden er maar 16 nieuwe besmettingen per dag vastgesteld. Antwerpen blijft de provincie met het hoogste aantal besmettingen per dag: 362 per dag.

Ook de ziekenhuiscijfers blijven dalen. Gemiddeld waren er 133 nieuwe opnames per dag. Dat is 17% lager dan de week ervoor. Zondag werd voor het eerst sinds 21 februari voor het eerst minder dan 100 opnames per dag geregistreerd, opgelet, het aantal opnames ligt altijd iets lager op een zondag. Dat cijfer zal dus nog stijgen. De meeste opnames zijn veertigers en vijftigers: die maken 39 procent uit van de ziekenhuisopnames. Twintigers en dertigers zijn 14% van de opnames. De tachtigers zijn nog slechts 16%. Ook het aantal ziekenhuisopnames bij de zestigers en zeventigers dalen.

Ziekenhuisopnames

Van Gucht: “Er liggen momenteel 1857 patiënten met corona in de ziekenhuizen, dat is een daling van 18% op weekbasis. Er liggen 610 mensen op intensieve zorgen. Aan het huidige tempo kunnen er eind mei minder dan 500 patiënten op intensieve zorg liggen en 9 juni minder dan 400.”

Daarmee zou de regering de voorwaarden vooropgesteld voor een aantal versoepelingen dus halen.

Ook het aantal ziekenhuisopnames kan onder de 75 per dag tegen juni, als het huidige tempo van de daling zich aanhoud. Ook zijn er minder overlijdens. Afgelopen week waren er 25 opnames per dag. Dat is een weekdaling van 18%. De daling is het meest uitgesproken bij de 75-plussers. Het meeste aantal overlijdens zit in de groep tussen 75 en 65 jaar.

“Wees voorzichtig in de komende weken, zo komen we uit deze crisis”, voegt Van Gucht nog toe.

MEER OVER Meest gelezen