©  LAPRESSE

Tim Merlier sukkelt met gezondheid en verlaat net zoals Caleb Ewan de Giro

In de Tour lukte het hem vorig jaar niet meer. Maar in de Giro pakte Peter Sagan al voor het tweede jaar op zijn ritzege mee. In Foligno was hij sneller dan Fernando Gaviria en ontfutselde hij een vermoeide Tim Merlier de paarse trui. Dat was meteen het laatste wapenfeit in deze Ronde van Italië voor onze landgenoot.

Vijfde, derde, vierde. Peter Sagan leek zijn rijtje van de jongste Tour door te trekken in deze Giro. Wel goed voor een resem ereplaatsen, niet meer goed genoeg om te winnen. Maar in rit 10 was het dan toch raak. “De vorige sprintritten waren volledig vlak”, legde hij uit. “Terwijl ik beter ben als het parcours wat zwaarder is. Mijn ploegmaats zijn dan ook vol gas gegaan op de laatste twee klimmetjes om de sprinters te lossen.” Om lachend te besluiten: “Helaas was niet iedereen gelost.”

Het volstond niettemin om met overmacht te winnen. Met dank aan Tim Merlier die de laatste klim niet overleefd had waardoor zijn ploegmaats van Alpecin-Fenix, Gianni Vermeersch en Dries De Bondt, voor eigen rekening konden sprinten. Ze werden netjes vijfde en zesde. Merlier klaagde de voorbije dagen al over groeiende vermoeidheid en snakte duidelijk naar de rustdag. Dat hij in Foligno zijn paarse trui verspeelde aan Sagan deed zijn gemoed geen deugd.

Vraag was of Merlier woensdag überhaupt zijn Giro zou verderzetten, dan wel of hij er net als Caleb Ewan vroegtijdig de stekker zouden. Dat laatste dus. Merlier kampt volgens Alpecin-Fenix met buikklachten en vermoeidheid en zal niet meer starten in de elfde etappe.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(wvo, vtvn)

Meer sportnieuws