De Heistse lokale weerman Samuel Helsen. 

De Heistse lokale weerman Samuel Helsen. © Dirk Vertommen

Weerman heeft nu ook eigen weerstation in zijn tuin: “Voorspellingen nog accurater”

Hallaar, Heist-op-den-Berg -

De Heistse lokale weerman Samuel Helsen (26) heeft er een handig instrument bij om zijn grote passie uit te voeren. In zijn toekomstige achtertuin in Hallaar heeft hij een weerstation laten bouwen. Iedereen kan er de metingen van raadplegen. En Samuels lokale weersvoorspellingen worden er alleen maar accurater van.

Bert Provoost

“Ik ben echt content. Het was een grote droom van mij om dit in mijn achtertuin te hebben”, lacht Samuel Helsen bij het weerstation in zijn tuin in Hallaar. Het nieuwe weerstation maakt deel uit van een netwerk, verspreid over heel het land. “Het KMI heeft enkele weerstations, daarnaast is er ook nog een aanvullend netwerk. Ik zag een oproep van de Vereniging Weerkunde dat ze een extra locatie zochten in de provincie Antwerpen, naast het weerstation in Arendonk. Ik heb me dan kandidaat gesteld om een locatie ter beschikking te stellen”, zegt Samuel, die naast weerman ook klimatoloog is.

Zijn locatie kwam in aanmerking. “Ik woon nu in Heist, maar we hebben ook een bouwgrond in deelgemeente Hallaar. Die bleek geschikt om er een weerstation op te zetten volgens de richtlijnen van de Wereld Meteorologische Organisatie. Dat gaat dan onder andere over de meethoogte, het feit dat er niet teveel hoge bomen in de buurt mogen staan en dat de bebouwing beperkt moet zijn. Achter de bouwgrond liggen landbouwvelden, dus dat was ideaal”, legt Samuel uit.

 

 © Dirk Vertommen

Sensoren en pluviometer

Het weerstation zelf bestaat uit enkele sensoren en een pluviometer om de neerslag te meten. “Rond de sensoren is een klein stralingsschild dat de sensors beschermt tegen direct zonlicht, vergelijkbaar dus met de klassieke thermometerhutten van vroeger”, legt de klimaatexpert uit.

Samuels lokale weervoorspellingen over de Zuiderkempen en het Mechelse, die hij deelt op zijn website en Facebookpagina, zullen er alleen maar baat bij hebben. “De heel lokale gegevens zullen me zeker helpen om nog accurater te voorspellen. Nu kan ik bijvoorbeeld ook perfect meten hoe intens een stortbui geweest is. Ook als er warmterecords gebroken worden, hittegolven moeten bepaald worden of als ik iets wil zeggen over het aantal ijsdagen in onze regio, dan kan ik dat baseren op de lokale gegevens uit mijn eigen tuin.”

Een fragment van de gegevens die vrij te raadplegen zijn.

Een fragment van de gegevens die vrij te raadplegen zijn. © Meteo België

“Ik kan dankzij het weerstation zelfs vanop afstand checken of er nevel en mist hangen in Heist. Dat lees ik af door de temperatuur en de dauwpunttemperatuur te vergelijken. Als die gelijk zijn, zijn er nevel en mist. Vorige week was ik aan de zee, maar ik wist dat het in Heist mistig was.”

Het weerstation meet temperatuur, vochtgehalte, luchtdruk, zonnestraling en regenhoeveelheid. Iedereen kan de gegevens raadplegen via Meteo België. Om de tien minuten worden de gegevens vernieuwd.MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio