© Dirk Vertommen

Middenin Mechelse woonbuurt groeit één grote vuilnisbelt

Mechelen -

Twee jaar na een instorting kijken bewoners van de Pareipoelstraat in Mechelen nog altijd uit op een bouwval. Tot hun grote ergernis komen mensen er sluikstorten en groeide de plek ondertussen uit tot een vuilnisbelt die ongedierte aantrekt. Omdat de situatie nog even kan aanslepen, onderzoekt de stad of ze actie kan ondernemen.

Sven Van Haezendonck

De oorzaak van de bouwval ligt bij een instorting op 23 mei 2019. In de voormalige Spar-supermarkt op de benedenverdieping was toen een renovatie aan de gang om er een nieuwe handelszaak te vestigen. Op een gegeven moment begaf de vloer op de eerste verdieping van het appartementsgebouw erboven het en zakte in als een trechter. De ravage was zo groot dat er toen werd beslist om het gebouw gedeeltelijk af te breken. Twaalf bewoners verloren hun woonst.

Op het terrein van de bouwval in de Pareipoelstraat stapelt het afval zich letterlijk op. 

Op het terrein van de bouwval in de Pareipoelstraat stapelt het afval zich letterlijk op. ©  Dirk Vertommen

Twee jaar later staat de ruïne er onaangeroerd bij. Het gebouw heeft verschillende eigenaars. De aansprakelijkheid voor de instorting wordt betwist. “Er loopt een gerechtelijke procedure waarin een gerechtsdeskundige werd aangesteld. Die heeft in de zomer van vorig jaar zijn voorlopig verslag neergelegd”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Ruimtelijke Ordening en Wonen. Daarmee is de kous niet af, want de bevindingen van die deskundige werden ook in twijfel getrokken.

Werken mogen niet

“Er is bijkomend onderzoek gevraagd, waardoor er nog geen definitieve vrijgave van de werf mogelijk is. Zolang dat niet gebeurt, mogen er geen werkzaamheden plaatsvinden”, legt Geypen uit.

De directe buren zijn daar de dupe van. Terwijl zij zich zorgen maken over de leefbaarheid van hun buurt, zijn er andere mensen zelfs uit de buurt die ongegeneerd hun afval droppen op het terrein.

Hartmut De Maertelaere, Jean-Pierre Verstraeten, Lena De Reuse en Anne-Isabelle Cornet klagen de vuilnisbelt aan. 

Hartmut De Maertelaere, Jean-Pierre Verstraeten, Lena De Reuse en Anne-Isabelle Cornet klagen de vuilnisbelt aan. ©  Dirk Vertommen

De plek is uitgegroeid tot een waar sluikstort. “Ik begrijp niet hoe het mogelijk is dat een bouwval zo lang kan blijven staan. Dat zoiets nog kan in deze tijd. Wij zitten met de miserie. Ik denk dat alles voldoende gedocumenteerd is met foto’s. Breek dat af”, vertelt buurtbewoner Jean-Pierre Verstraeten.

Afgelopen weekend hoorde hij ’s nachts voor de zoveelste keer sluikstorters bezig. “Dat kweekt ratten, muizen en duiven”, zegt hij. Een directe buur kan dat alleen maar beamen. “We hebben al weken last van ongedierte, maar sinds een week is het probleem nog geëscaleerd. Vanaf half negen ’s avonds horen we het in de muren en op het dak kruipen. Onze honden slapen er niet meer van”, vertelt Anne-Isabelle Cornet.

Ook zij ergert zich dood aan de sluikstorters. “Zonder scrupules komen ze hier op hun sloffen vuilnis storten. Op die manier is het hier natuurlijk een festijn voor dat ongedierte. Iedere keer kaart ik dat aan bij de wijkagent, maar er wordt niets aan gedaan. Het is schrijnend”, zegt ze.

Vrees voor nog meer stank

Haar buurvrouw vreest dat de situatie nog zal verergeren. “Het stinkt er nu al. Van zodra het warmer wordt, gaan we hier iets meemaken”, zegt Lena De Reuse. “Ik kijk er elke dag op uit. Mensen die op bezoek komen, reageren verbaasd als ze dit zien. Het is gewoon een vuilnisbelt”, zegt Hartmut De Maertelaere.

Het stadsbestuur heeft begrip voor het ongenoegen van de buren. “Dit is een erg frustrerende situatie voor hen en voor ons. Omdat we vrezen dat deze situatie nog even kan duren, onderzoeken we of er juridisch toch enige mogelijkheid is om als stad stappen te ondernemen”, vertelt schepen Geypen.

Daarbij denkt de stad bijvoorbeeld aan een gedwongen sloop waarvoor ze de kosten later recupereert. Ondertussen stellen ook gemeenteraadsleden Marc Hendrickx (N-VA) en Frank Creyelman (Vlaams Belang) vragen bij het acute probleem dat zich in de Pareipoelstraat stelt.

Sluikstorters droppen ongegeneerd hun vuilniszakken op de site. 

Sluikstorters droppen ongegeneerd hun vuilniszakken op de site. ©  Dirk Vertommen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio