© Tommy Maes

620 leerlingen leggen fietsexamen af

Mol, Balen, Dessel -

De eerste groep van 620 zesdejaars heeft maandag het fietsexamen in Mol-Centrum afgelegd. Het examen is een voorbereiding op volgend schooljaar, wanneer de leerlingen zelfstandig naar de middelbare school fietsen.

Jaarlijks organiseert het Verkeerseducatief Centrum een fietsexamen voor de zesdejaars van de basisscholen in Balen, Dessel en Mol. Verspreid over drie dagen leggen de leerlingen een uitgestippeld parcours in Mol-Centrum af. Onderweg beoordelen vrijwilligers en politie-inspecteurs hun rijgedrag. In totaal leggen er 620 kinderen het fietsexamen af. De eerste groep deed dat maandag. De andere leerlingen komen vrijdag 21 of vrijdag 28 mei aan de beurt.

Maandagvoormiddag komen de leerlingen per klas met de fiets aan in het Verkeerseducatief Centrum. Na een korte toelichting krijgt iedereen een fluohesje met rugnummer en wordt elke fiets gecontroleerd. En dan is het tijd om te vertrekken. Om de halve minuut vertrekt er een leerling langs het fietspad aan de Nete richting Mol-centrum voor een rit van ongeveer twintig minuten langs diverse vaak drukke kruispunten, waaronder de kruispunten Hofstraat-Laar, Statieplein-Statiestraat en Statiestraat-Kloosterstraat-Rozenberg.

Lisse Jansen en Anna Kell zijn enthousiast na hun fietsexamen. 

Lisse Jansen en Anna Kell zijn enthousiast na hun fietsexamen. ©  Tommy Maes

Leerlingen Lisse Jansen (11) en Anna Kell (11) van VBS Centrum uit Balen hebben hun examen al afgelegd. “Het is heel goed verlopen”, vertellen ze. “We hebben weinig fouten gemaakt. Misschien hebben we een keer onze arm te vroeg uitgestoken op een kruispunt en een keer vergeten achteruit te kijken bij het afslaan. Maar we hebben er goed oog in. We hebben beiden ook een aantal keren de examenroute al geoefend met onze ouders. En het is heel leerrijk, omdat we zo weten hoe we in een druk centrum moeten rijden als we volgend schooljaar in het middelbaar zitten.” De fietstocht zelf viel ook mee voor hen. “Enkel aan het station was het druk. Daar duurde het wat langer voordat ik het kruispunt kon oversteken”, zegt Lisse. “Op de parking van de Rozenberg was het voor mij toch even schrikken”, vertelt Anna. “Ik moest plots in de remmen omdat er een auto plots voor mij afdraaide. Maar voor de rest heb ik geen schrik gehad.”

Carine Mertens van het Verkeerseducatief Centrum. 

Carine Mertens van het Verkeerseducatief Centrum. ©  Tommy Maes

Het fietsexamen is intussen al een jaarlijkse traditie. “Dit jaar doet elke school weer mee”, vertelt Carine Mertens van het Verkeerseducatief Centrum. “Vorig jaar hadden we een pak minder deelnemers, omdat het door de eerste lockdown moeilijk was voor de scholen om hun leerlingen voor te bereiden. Dit jaar is het weer het vertrouwde fietsexamen, weliswaar op een coronaveilige manier. Per examendag houden vijftien vrijwilligers en zes politie-inspecteurs het fietsgedrag van de leerlingen in het oog. Later krijgt elke leerling een rapport waarop staat hoe ze zich in het verkeer hebben gedragen en op welke zaken ze extra moeten letten. Het is geen wedstrijd, maar we willen kinderen en ouders bewust maken hoe ze veilig in het verkeer moeten fietsen.”

Op verscheidene plaatsen kijkers vrijwilligers toe hoe de jongeren het doen.

Op verscheidene plaatsen kijkers vrijwilligers toe hoe de jongeren het doen. ©  Tommy Maes

De leerkrachten vinden het fietsexamen een goed initiatief. “Het is een goede voorbereiding op volgend schooljaar”, zegt juf Eveline van het zesde leerjaar van VBS Centrum. “Zo leren de kinderen hoe ze veilig kunnen fietsen in een druk centrum met veel moeilijke kruispunten. Op school bereiden we hen ook heel goed voor op dit examen, maar het is ook een goede zaak dat de ouders mee worden betrokken. Zo kunnen ze vanaf de paasvakantie met hun kind het parcours al oefenen.”

 Tommy Maes 

MEER OVER Mobiliteit Kempen