“Iets kapotmaken is zo achterlijk simpel, ze zouden veel beter zelf iets creëren”, zegt Agnes Janssens, initiatiefnemer ‘Herentals in de ban(d) van de fiets’.

“Iets kapotmaken is zo achterlijk simpel, ze zouden veel beter zelf iets creëren”, zegt Agnes Janssens, initiatiefnemer ‘Herentals in de ban(d) van de fiets’. © Jenny Verelst

Vandalen viseren artistieke fietsen in stadspark

Herentals -

De tientallen kunstzinnige fietsen die sinds twee weken het Herentalse straatbeeld sieren, hebben het al flink te verduren gehad. Vooral de zogenaamde vlokoes in het Stadspark worden geregeld vernield.

Hans Otten

Het sociale kunstproject ‘Herentals in de ban(d) van de fiets’ geeft de kernen van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven al sinds eind april een extra scheut kleur. Verspreid over het grondgebied staan tientallen tweewielers opgesteld die kunstzinnig onder handen zijn genomen. Dat kregen initiatiefneemster Agnes Janssens en haar rechterhand Jenny Verelst in volle coronaperiode voor elkaar door met dertig verschillende organisaties en groepen kwetsbare personen creatief aan de slag te gaan. Het resultaat zijn zowat negentig kunstwerken op basis van fietsen of onderdelen ervan.

Maar vanaf de start blijken die achtergelaten rijwielen sommige mensen aan te zetten tot oneigenlijk gebruik. In het beste geval gaat het om grappenmakers die er een toertje mee proberen te maken, zoals met de beschilderde exemplaren in de dreef van Noorderwijk gebeurde. Dat kon worden opgelost door het voorwiel met een ijzeren band aan het kader vast te maken, zodat de fietsen niet langer op de dool konden gaan.

Vlokoes

Maar de grappige vlokoes in het Stadspark zijn het mikpunt van vandalen. Het gaat om gemanipuleerde fietskaders met een ossenkopstuur, maar zonder wielen, waardoor ze op een kudde grazende koeien lijken. Bij de lancering van het kunstgebeuren verklapte Agnes Janssens al dat ze deze koefietsen bewust niet in de grond had verankerd. “Ze zouden er waarschijnlijk al snel afgebroken worden”, zei ze toen. Maar ze maakte zich toch wel een andere voorstelling van wat er dan wel met de kunststukken zou gebeuren. “Ik verwacht dat de stieren al snel bovenop de koeien gaan staan. Ik zou er ook niet van opkijken als er plots een vlokoe in het Hofkwartier opduikt. Dat zou ik niet eens zo erg vinden.”

Amper een week nadat ze hersteld en teruggeplaatst waren, zijn de koefietsen opnieuw vernield. 

Amper een week nadat ze hersteld en teruggeplaatst waren, zijn de koefietsen opnieuw vernield. © Annette De Meutter

Maar de fietsen werden al snel simpelweg vernield. “Vorige week vrijdag (7 mei, red.) hebben we onze vlokoes grondig hersteld en herschilderd, maandag (10 mei) zijn ze terug in het Stadspark gezet. Zondag (16 mei) zijn ze alweer afgebroken”, zucht ze. Voor de vernielzuchtige daders heeft ze geen goed woord over, maar ze reikt hen tegelijkertijd een hand: “Iets kapotmaken is zo achterlijk simpel, ze zouden veel beter zelf iets creëren en verwezenlijken. Daarom daag ik hen uit om te bewijzen dat ze mans en vrouws genoeg zijn om samen met mij een kunstwerk te maken voor ‘hun’ park. Daar wil ik gerust twee zaterdagen en zondagen voor opofferen.”

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio