Heel wat leerlingen trokken een paars kledingstuk aan, of haalden een regenboogbutton en plaktattoo boven.

Heel wat leerlingen trokken een paars kledingstuk aan, of haalden een regenboogbutton en plaktattoo boven. © Stijn Van de Sande

Ursulinen kleurt paars op Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie

Mechelen -

Ursulinen Mechelen kleurde maandag volledig paars. De leerlingen en leerkrachten trokken een paarse outfit aan naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie. Er werden verschillende activiteiten georganiseerd en MNM-presentator Wanne Synnave kwam vertellen over zijn ervaringen.

Stijn Van de Sande

Op 17 mei wordt er wereldwijd stilgestaan bij homohaat op de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). Uit solidariteit met de LGBTQIA+-gemeenschap kleurden heel wat scholen daarom paars. Ook in Ursulinen Mechelen was dat het geval. “Want de Ursulinen is een school waar iedereen welkom is en zichzelf moet kunnen zijn. Er is geen plaats voor discriminatie, bijvoorbeeld op basis van gender of geaardheid”, aldus het schoolbestuur.

Leerlingen en leerkrachten trokken een paarse outfit aan en er stonden heel wat activiteiten op het programma. “In samenwerking met vzw JOEN werden er paarse polsbandjes uitgedeeld om LGBTQIA+-jongeren een hart onder de riem te steken”, zegt Liesbet Sourbron, leerlingbegeleider en lid van de werkgroep Diversiteit op de school. “Op die manier willen we een voorbeeld zijn op het gebied van verdraagzaamheid en inclusie. De leerlingen geven zelf ook aan dat ze vaker over het thema willen spreken en leren.”

Tijdens een workshop batikken kleurden de leerlingen hun T-shirts paars.

Tijdens een workshop batikken kleurden de leerlingen hun T-shirts paars. © Stijn Van de Sande

Tijdens de middagpauze versierden de leerlingen ook de babbelboom op de speelplaats met paarse linten en ze konden er terecht voor plaktattoos en regenboogbuttons. “Daarmee maken we zichtbaar dat we iedereen op school accepteren zoals die is”, zegt Aiko Cluytens (13). “De tattoos en de buttons zijn enorm populair. We krijgen er heel veel positieve reacties op.”

Oké om jezelf te zijn

Tijdens een workshop batikken kleurden de leerlingen hun T-shirts paars en er was een wedstrijd voor de best versierde klasdeur. “Op die manier willen we tonen dat het oké is om jezelf te zijn, ongeacht je geaardheid of gender”, zegt leerlinge Fleur Nobels (14). “Want hoewel de meeste jongeren mensen uit de LGBTQIA+-community aanvaarden en respecteren, is het soms toch nog een taboe.”

Zo merkte Fleur ook in haar eigen omgeving al homohaat op. “Al gaat het meestal om dingen die mensen onbewust zeggen”, zegt ze. “Als mijn broer bijvoorbeeld aan het gamen is met zijn vrienden, hoor ik hoe ze elkaar soms lacherig uitschelden voor homo. Omdat dat zo normaal lijkt, staan ze er nauwelijks bij stil dat dat heel kwetsend kan overkomen.”

Aanval op persoonlijkheid

MNM-presentator Wanne Synnave ging in gesprek met de leerlingen en herkent het verhaal van Fleur. “Iedereen heeft al wel eens iemand uitgescholden voor homo. Maar je moet weten dat dat echt niet oké is. De mensen zijn zich er niet altijd van bewust, maar het gaat telkens om een aanval op je persoonlijkheid. Dat kwetst heel hard, zelfs al is het onbedoeld. Holebi- en transfobie gaan niet enkel om gaybashing of ander zwaar fysiek geweld. Het gaat ook over heel veel kleine dingen, zoals de blikken die ik krijg wanneer ik met mijn vriend hand in hand over straat wandel.”

De school beperkt zich daarom niet tot één dag om de boodschap van solidariteit uit te dragen. “We vinden het belangrijk om op enkele plaatsen regenbogen te laten hangen, zodat iedereen zich welkom voelt”, zegt Liesbet Sourbron. “En op Smartschool is er een ‘Regenboogknop’. Leerlingen die op deze knop klikken, kunnen laten weten dat ze met een vraag zitten rond gender of seksualiteit, dat ze meer info willen of een voorstel willen doen om de school nog beter te maken voor de LGBTQIA+-jongeren.”

MNM-presentator Wanne Synnave ging in gesprek met de leerlingen.

MNM-presentator Wanne Synnave ging in gesprek met de leerlingen. © Stijn Van de Sande

De leerlingen van 3 Humane Wetenschappen B trokken bijna allemaal iets paars aan.

De leerlingen van 3 Humane Wetenschappen B trokken bijna allemaal iets paars aan. © Stijn Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio