Daphne Hemelsoet heeft de piratenschat gevonden. 

Daphne Hemelsoet heeft de piratenschat gevonden. © Ilse Van Thielen

Zoektocht naar piratenschatten in Ramsel

Herselt -

Daphne Hemelsoet organiseert sinds decemberplaatselijke speurtochten voor kinderen in Ramsel. “Een uit de hand gelopen zot idee”, zegt ze. “Ik ben ondertussen aan de vijfde zoektocht bezig.”

“Ik had al snel door dat het nieuwjaarszingen niet zou kunnen doorgaan en wilde iets ter vervanging organiseren. Toen kwam het idee van een zoektocht. Maar Sinterklaas was nog niet geweest en dus ging mijn eerste zoektocht over de Sint. Iets eenmaligs naar mijn idee.” De tocht was met 30 deelnemers een succes. “De eerste speurtocht was nog niet afgelopen of ik zat al met een eindejaarstocht in mijn hoofd”, vertelt Hemelsoet. “Ondertussen organiseer ik al de vijfde wandeling.”  

De wandelingen zijn telkens zo’n 4 kilometer lang en brengen je langs allerlei opdrachten. “De kinderen moeten iets zoeken, opdrachten uitvoeren onderweg of bijvoorbeeld een slot openkrijgen waarvoor ze cijfers moeten verzamelen om een code te vormen.” Hemelsoet verzint de opdrachten allemaal zelf. “Ik heb een lerarenopleiding gevolgd. De leerkracht zit nog altijd in me”, zegt ze.

120 deelnemers

Voor de eerste speurtocht kocht ze alle spullen zelf aen maakte bijvoorbeeld ook de bewegwijzering zelf. “Bij de tweede tocht is er dan iemand zo vriendelijk geweest mij te sponsoren. De deelname aan de speurtocht is altijd gratis, maar mensen mogen een vrije gift doen. Daarvan kan ik dan spulletjes kopen als beloning voor de volgende zoektocht.” Hemelsoet wil helemaal geen winst maken. “Met het geld dat ik over had van de vorige tocht, heb ik een spel gekocht en aan het wzc geschonken.”

Al haar tochten zijn voorlopig beperkt tot Ramsel. “De eerste ging door het dorp, de tweede speurtocht ging ook iets erbuiten. Als ik nog wil verdergaan, zal ik wel moeten uitbreiden want anders heb ik alle straten van Ramsel gehad.”

De tocht ‘op zoek naar de schat van Achter De Wereld’ kan je vinden op de gelijknamige Facebookpagina. “Deelnemers kunnen daar alle formulieren downloaden. Als ze op opdrachten onderweg juist uitgevoerd hebben, krijgen ze een piratendiploma.” Hemelsoet haalt voldoening uit de organisatie. “De mensen zijn zo positief. Bij de laatste wandeling, rond de paasperiode, had ik 120 deelnemers. Ik had nooit gedacht dat het zo veel succes zou hebben. Sommige kinderen die al voor de vijfde keer deelnemen noemen met ondertussen al de mevrouw van de speurtochten.”

Knuffels gestolen

Ze wil nog even doorgaan met het organiseren van de speurtochten. “De volgende zal waarschijnlijk in de zomermaanden zijn. Ik zal de mening vragen van de mensen op de Facebookpagina zodat ik weet waar op dat moment de noden liggen.” Toch heeft ze even gedacht om ermee te stoppen. “Als je merkt dat na een dag de knuffels om een opdracht mee uit te voeren uit de kast gestolen zijn, terwijl die op privéterrein stond, zakt de moed je even in de schoenen. Maar de deelnemers zeiden me om niet op te geven. Gelukkig zijn de meeste reacties positief en daar haal ik voldoening uit.” (ivth)

https://www.facebook.com/groups/deschatvanachterdewereld

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio