Jan Vromans is trots op zijn vrachtwagen, die mogelijk de mooiste van het land is. 

Jan Vromans is trots op zijn vrachtwagen, die mogelijk de mooiste van het land is. © Stijn Van de Sande

Rijdt Jan in mooiste vrachtwagen van het land? “Het zijn echte kunstwerkjes”

Onze-Lieve-Vrouw-Waver -

Rijdt Jan Vromans uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) met de mooiste vrachtwagen van het land? Met zijn Iveco-truck dingt hij alvast mee naar die titel. Via een online wedstrijd gaat Transportmedia de komende weken op zoek naar de allermooiste vrachtwagens die er op onze wegen te vinden zijn.

Stijn Van de Sande

Jan Vromans (50) uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver is al 29 jaar vrachtwagenchauffeur. De laatste jaren is hij in dienst bij transportbedrijf Padari. Daar kreeg hij een erg opvallende vrachtwagen ter beschikking. “De mensen van Padari zijn waanzinnig gepassioneerd door vrachtwagens”, zegt hij. “Zij willen dan ook het allerbeste voor hun chauffeurs. De vrachtwagens worden extreem goed onderhouden en zien er fantastisch uit. Het zijn echte kunstwerkjes.”

Dat is ook de mensen van Transportmedia niet ontgaan. Het bedrijf, dat onder meer televisieprogramma’s en magazines maakt over de logistieke sector, gaat via de Facebook-pagina Passion 4 Trucks by Transportmedia op zoek naar de mooiste vrachtwagens van het land. Per merk werden er tien genomineerden geselecteerd. De drie vrachtwagens die het meest in de smaak vallen bij het publiek en de vakjury, worden in de kijker gezet in het programma Passion4Trucks Roadshow op Kanaal Z.

Alle snufjes

Jan Vromans neemt deel bij de Iveco’s. “Ik heb een fantastische vrachtwagen”, legt hij uit. “Hij is vijf jaar oud, maar beschikt over alle snufjes die je nodig hebt. En ook aan de buitenkant mag hij gezien worden. Zo werd het logo verplaatst, werd de zonneklep verlaagd, werd er een stenenvanger aangebracht en kwam er een lichtbak op. De verschillende tinten groen zorgen er ook voor dat de vrachtwagen erg opvalt tussen de vele camions die dagelijks op de baan zijn.”

Hoewel de vrachtwagen niet van hem, maar van zijn werkgever is, is Vromans fier dat hij er mee mag rijden. “Vroeger reed ik met camions die bijna rijp waren voor de schroothoop. Dan is dit natuurlijk een stuk beter. Ik draag er dan ook veel zorg voor. Ik poets bijvoorbeeld regelmatig de velgen en ik wil niet dat er een politie- of douanehond met zijn poten op de lak komt. Dat laat ik ook duidelijk merken. Ik ben daardoor wel al een aantal keer door de scanner gemoeten, omdat men mij niet vertrouwde.”

Van België naar Wales en weer terug

Met zijn truck rijdt de Waverse vrachtwagenchauffeur wekelijks van en naar het Verenigd Koninkrijk. “Hier in België wordt de vrachtwagen volgeladen met dierenbeenderen”, zegt hij. “Die brengen we naar Wales, waar er gelatine van gemaakt wordt. Daarna rijd ik samen met een collega een week lang rond in Engeland om afgedankte automotors op te pikken. Die brengen we weer terug naar België, want hier bevindt zich één van de enige bedrijven in Europa die de motors mogen vernietigen.”

Momenteel staat de vrachtwagen van Vromans er goed voor in de online populariteitswedstrijd. “De foto heeft al heel wat likes gekregen, maar er mogen er natuurlijk altijd bijkomen. Ik ben trots op wat de mensen van Padari van deze vrachtwagen gemaakt hebben en op het feit dat ik er mee mag rijden. Ik hoop dan ook dat ik kan doorstoten naar de volgende ronde.”

Stemmen kan tot 25 mei. Op zaterdag 29 mei volgt er een truckshow met alle genomineerden. Op dat moment maken presentatoren Virginie Claes en Marijn Devalck ook de top drie bekend. Later wordt er zowel per merk als in het algemeen een winnaar gekozen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio