Basisschool De Ham kreeg het eerste exemplaar van het bordspel over de ontwikkelingsdoelstellingen. 

Basisschool De Ham kreeg het eerste exemplaar van het bordspel over de ontwikkelingsdoelstellingen. © Stad Mechelen

Kinderen ontdekken ontwikkelingsdoelstellingen via nieuw bordspel

Mechelen -

De stad Mechelen en de mondiale Raad ontwikkelden samen een bordspel om jonge kinderen en hun ouders vertrouwd te maken met de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Alle Mechelse basisscholen krijgen een exemplaar en je kan het spel ook ontlenen in de bibliotheek en het Speelgoedmuseum.

Stijn Van de Sande

“Met dit unieke bordspel willen we kinderen op een heel eenvoudige en leuke manier informeren over een aantal belangrijke problemen in de wereld zoals extreme armoede, hongersnood, ongelijkheid en klimaatopwarming. Want dat zijn thema’s waar ook heel wat Mechelaars mee geconfronteerd worden”, zegt schepen van Mondiaal Beleid en Duurzaamheid Marina De Bie (Vld-Groen-m+).

“Door kinderen, hun ouders, scholen en jeugdbewegingen vertrouwd te maken met de zeventien ontwikkelingsdoelstellingen, willen we hen aansporen om er samen aan te werken”, aldus De Bie. “Want iedereen kan bijdragen aan de oplossingen voor deze problemen. Zelfs kleine inspanningen helpen om een groot verschil te maken. Als we alle doelstellingen halen, is de wereld tegen 2030 een veel betere plek.”

Spelenderwijs leren

Het bordspel werd ontwikkeld in samenwerking met de Mondiale Raad. De Mechelse versie is gebaseerd op het spel Go Goals! van het Regionaal Informatiecentrum van de Verenigde Naties (UNRIC). “Toen we als winnaar van de subsidiewedstrijd gevraagd werden om activiteiten rond de ontwikkelingsdoelstellingen te organiseren, bleek als snel dat dit door de coronamaatregelen niet zo eenvoudig was”, zegt Manfred Aendenboom van vzw Afractie en lid van de Mondiale Raad.

“Het Go Goals!-bordspel leek ons dan ook een leuk alternatief om kinderen spelenderwijs in contact te brengen met die belangrijke doelstellingen”, aldus Aendenboom. “Samen met de andere leden van de Mondiale Raad werken we in het Zuiden hard aan verschillende projecten om die doelstellingen te kunnen behalen.”

Het bordspel kan ontleend worden in de bibliotheek en in het Speelgoedmuseum. Iedere Mechelse basisschool krijgt een gratis exemplaar. Voor de scholen komt er ook een webinar met praktische lesvoorstellen en concrete tools om aan de slag te gaan met de ontwikkelingsdoelstellingen. (svds)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio