De zaak kwam maandag voor de correctionele rechtbank in Mechelen. 

De zaak kwam maandag voor de correctionele rechtbank in Mechelen. ©  Dirk Vertommen

Man huurt auto van 200.000 euro en geeft hem door aan ‘toekomstige werkgever’

Mechelen -

Het Openbaar Ministerie heeft twaalf maanden cel gevorderd tegen een 26-jarige man uit Heffen (Mechelen). Die had een auto met een waarde van 200.000 euro gehuurd en overhandigd aan mensen waarvan hij dacht dat ze hem een job zouden aanbieden. De auto verdween evenwel met de noorderzon, net als zijn ‘toekomstige werkgevers’.

Theo Derkinderen

O.E. uit Heffen huurde in het najaar van 2018 een luxewagen bij een verhuurfirma: een Mercedes met een waarde van 200.000 euro. Dat was hem naar eigen zeggen gevraagd door enkele mensen die hem een job hadden aangeboden. O.E. zou bij hen als vertaler aan de slag kunnen in Dubai. De gehuurde wagen werd aan zijn ‘toekomstige werkgevers’ overhandigd en de dieven gingen ermee vandoor. “De wagen was evenwel uitgerust met een track-and-trace-systeem en werd eerst opgemerkt in Hongarije en later in Turkije. Daar werd hij ook teruggevonden”, zei de openbare aanklager.

Het viel de speurders op dat O.E. eerst aan de politie verklaarde dat de auto ’s nachts gestolen was, terwijl het voertuig enkele dagen eerder al in het buitenland was gesignaleerd. “Hij heeft een hele dure wagen verduisterd, wellicht met de bedoeling om er ook iets aan te verdienen. En hij legde ook een valse verklaring af. Helaas voor hem is de zaak anders uitgedraaid en staat meneer nu voor de rechtbank.”

Naïef

De advocate van O.E. beschreef hoe haar cliënt via sociale media in contact was gekomen met mensen die hem een job aanboden in Dubai. Zo waren er sollicitatiegesprekken in Duitsland en Nederland en vertrouwde de man het zaakje helemaal. “Ik ben heel naïef geweest. Ze beloofden me een job en heb me laten meeslepen”, zuchtte de man zelf tijdens het proces.

O.E. zat ondertussen in Duitsland al een vijftal maanden in de cel voor gelijkaardige feiten. “De vraag is nu of het moreel bestanddeel van het misdrijf wel aanwezig was bij mijn cliënt. Moest hij weten dat de auto zou gestolen worden, dan zou hij die toch nooit op zijn naam huren?”

De rechtbank doet op 7 juni uitspraak in het dossier. (tdk)

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio