Het vaccinatiecentrum in de Nekkerhal in Mechelen. 

Het vaccinatiecentrum in de Nekkerhal in Mechelen. © Stijn Van de Sande

Coronacijfers evolueren gunstig: aantal besmettingen en ziekenhuisopnames dalen voort in Mechelse Regio

Regio -

Alle coronacijfers gingen de afgelopen week de goede richting uit. Zo daalde het aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op weekbasis tot onder de 400. Ook de ziekenhuiscijfers zetten de dalende trend voort en intussen is meer dan 40% van de volwassenen in onze regio minstens één keer gevaccineerd.

Stijn Van de Sande

De coronacijfers ogen deze week erg gunstig. Volgens gezondheidsinstituut Sciensano werden er in de twaalf steden en gemeenten van het arrondissement Mechelen op een week tijd 395 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er 103 minder dan de week voordien. Het is ook de eerste keer sinds begin maart dat er op een week tijd minder dan 400 bevestigde besmettingen bijkomen.

In drie gemeenten steeg het aantal besmettingen wel licht ten opzichte van vorige week. Willebroek steeg van 35 naar 42 gevallen, Bonheiden van 22 naar 26 en in Berlaar werden er veertien besmettingen geregistreerd. Dat zijn er iets meer dan de twaalf van vorige week. Mechelen kende het hoogste aantal nieuwe besmettingen, maar de Dijlestad zakte wel van 119 vorige week naar 84 de afgelopen zeven dagen. Heist-op-den-Berg en Lier vervolledigen met 46 en 45 besmettingen de top-3.

© rr

Sint-Katelijne-Waver heeft op dit moment de hoogste incidentie. Omgerekend naar 100.000 inwoners en berekend over een periode van twee weken werden er 366 besmettingen geregistreerd. Bonheiden volgt op de tweede plek met 345 gevallen. Willebroek telt er 302. De andere steden en gemeenten in onze regio hebben een incidentie die lager is dan 300. Mechelen zakt van 277 naar 235 besmettingen per 100.000 inwoners. Berlaar sluit de rij met een incidentie van 206.

Minder mensen in het ziekenhuis

Ook de ziekenhuiscijfers zetten de dalende trend voort. Op dit moment liggen er volgens de cijfers van Sciensano 254 mensen met een coronabesmetting in een ziekenhuis in de provincie Antwerpen. Op hetzelfde moment vorige week waren dat er nog 315. Ook op de dienst intensieve zorgen is het steeds minder druk. Momenteel krijgen 86 patiënten intensieve verzorging, ten opzichte van honderd een week geleden. Het aantal mensen dat aan de beademing moet, daalde dan weer van 61 naar 51.

De afgelopen week kregen er in de verschillende vaccinatiecentra in de regio precies 7.156 mensen hun eerste coronaprikje. Dat zijn er minder dan de week voordien, maar inmiddels werden wel 116.874 inwoners van het arrondissement Mechelen minstens één keer gevaccineerd. Dat is 41,70% van de totale volwassen bevolking. Bornem scoort het best met een vaccinatiegraad van bijna 50%. Ook in Puurs-Sint-Amands en Bonheiden werd al meer dan 45% van de volwassenen ingeënt. Mechelen bengelt onderaan met 36,54%, maar heeft in absolute cijfers wel al het grootste aantal gevaccineerden: 24.835. (svds)

MEER OVER Coronavirus