Mister Gay Belgium Joren Houtevels. 

Mister Gay Belgium Joren Houtevels. © Mister Gay Belgium

Mister Gay Belgium: “Verstop jezelf niet en doe aangifte”

Antwerpen -

De voorbije jaren stapelden de positieve berichten over gelijkheid en verdraagzaamheid tegenover ‘anders-zijn’ zich op. Maar twee maanden geleden was de moord op David Polfliet (42) een choquerende realitycheck. Homofobie en transfobie blijven een groot probleem, zegt ook Mister Gay Belgium Joren Houtevels. “Je zou zoiets verwachten in landen zoals Polen of Rusland, waar homofobie nog sterk ingeburgerd is, maar toch niet in België.”

Nette Loots

LEES OOK: “Allochtone LGBTQ+-personen leiden vaak een dubbelleven”

Begin maart werd David Polfliet tijdens een valse date via Grindr, een populaire datingapp voor homo‘s, neergestoken in een park van Beveren. Drie minderjarige zijn zich nadien bij de politie komen melden.

Het ongeloof was groot in de holebi- en transgendergemeenschap (LGBTI +). “Je zou zoiets verwachten in landen zoals Polen of Rusland, waar homofobie nog sterk ingeburgerd is, maar niet in België”, zegt Joren Houtevels, Mister Gay Belgium sinds 2020. “Ik dacht dat mijn generatie en de generaties na mij het verschil zouden maken, maar om dan te horen dat 16- en 17-jarigen in staat zijn om iemand koelbloedig te vermoorden gewoon omdat die homo is, is onbegrijpelijk.”

LEES OOK: Abdil (39): “In Marokko is het leven gevaarlijk voor homo’s”

De dood van David heeft heel wat teweeggebracht. “Sindsdien hebben we heel veel berichten ontvangen van mensen die te maken hebben gehad met homofoob geweld en die hun verhaal wilden doen”, vertelt Joren.

De aangiftecijfers van homofoob geweld dalen echter bij de politie. “Veel mensen zijn bang dat de politie hen zal uitlachen. Onze organisatie werkt nauw samen met de politie en ik kan iedereen verzekeren dat ze deze aangiftes zeer serieus nemen. Dus verstop jezelf niet en doe aangifte.”

Antwerpen in regenboogkleuren

Volgens Mister Gay Belgium is Antwerpen een van de meest holebivriendelijke steden in Vlaanderen. “Niet alleen de vele holebibars, maar de regenboogkleuren in het straatbeeld, geven het gevoel dat de stad een safe zone is voor onze gemeenschap.”

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio