©  rr

Kalmthout rouwt: ‘supervrijwilliger’ Jaro De Bruyne (42) plots overleden

Jaro De Bruyne uit Kalmthout is zondag thuis plots overleden. De ‘supervrijwilliger’ werd amper 42 jaar. Twee jaar geleden werd hij nog in de bloemetjes gezet voor zijn jarenlange belangeloze inzet als vrijwilliger.

Erik Vandewalle

Iedereen die in Kalmthout betrokken was bij het verenigingsleven kende Jaro De Bruyne. Met zijn fiets legde hij jaarlijks duizenden kilometers af om in heel Kalmthout affiches op te hangen van ontelbare evenementen en activiteiten.

Langzaam breidde hij ook zijn gebied uit en begon hij ook affiches te verdelen in andere gemeenten. Hij fietste onder meer naar Borsbeek, Beerse, Lier en Turnhout. Regen, felle koude of zomerse hitte hielden hem nooit thuis.

Veldritten op de Bosduin

De burgemeester van Kalmthout, Lukas Jacobs, kende de 42-jarige Jaro goed. “Hij was betrokken bij heel veel verenigingen en hij was altijd bereid om mee de handen uit de mouwen te steken. Dat typeerde de man, dat was zijn leven”, zegt Jacobs.

“Hij kreeg in 2019 dan ook terecht de titel van ‘Kalmthoutse supervrijwilliger’. Hij stak een handje toe in de tuin van het rusthuis, zorgde ervoor dat het afval tijdens de Straatfeesten netjes werd opgeruimd of was vaste hulp bij de veldritten op de Bosduin. Waar volk was, kon je ook Jaro aantreffen.”

 

 ©  rr

Opgegroeid in Kapellen

Jaro De Bruyne had een mentale beperking. Hij had autisme maar had er geen problemen om daarover te praten. De supervrijwilliger groeide op in Kapellen bij zijn adoptieouders. De eerste affiches die hij rondbracht, waren die van een fuif in jeugdhuis Govio. Daarna kwamen de affiches van de veldritten op de Bosduin aan de beurt.

Zo werd Jaro met zijn fiets langzaam maar zeker een vaste waarde in de Heidegemeente. Steeds meer verenigingen klopten bij hem aan met de vraag affiches rond te brengen. Weigeren kon hij niet.

Fluohesje

Gepakt en gezakt en met een fluohesje trok hij erop uit. Zijn fietszakken zaten vol met affiches, netjes opgerold en bijeen gehouden met een elastiekje. Zo deed Jaro zijn ronde en stopte hij aan winkels, cafés, clublokalen, frituren, rusthuizen, ... Er waren jaren bij dat hij meer dan 15.000 kilometer bij elkaar fietste.

In maart 2019 werd hij op zijn verjaardag gevierd door familie, vrienden en heel veel vertegenwoordigers van verenigingen. Hij ontving toen een gepersonaliseerde fietstas van de gemeente. De vrienden van de Kalmthoutse Straatfeesten verrasten hem met een stevige warme jas en een fluohesje.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio