Het heraangelegde Stationsplein. 

Het heraangelegde Stationsplein. © Erik Van Eycken

Wint Rijmenam de Prijs Publieke Ruimte 2021?

Rijmenam -

Rijmenam is een van de genomineerde (deel)gemeenten die meedingt voor de Prijs Publieke Ruimte 2021. De dorpskern werd grondig aangepakt, denk maar aan de vernieuwing van het Stationsplein en de ovonde aan de kerk.

Erik Van Eycken

De Prijs Publieke Ruimte, een organisatie van Infopunt Publieke Ruimte, is een jaarlijkse erkenning die wordt toegekend aan uitzonderlijke dorpskernvernieuwingen. De projectoproep Publieke Ruimte levert steevast tientallen inzendingen op waaruit een onafhankelijke vakjury vijf projecten nomineert en een winnaar kiest. Rijmenam is een van de genomineerden voor de publieksprijs. Schepen van Ruimtelijke Ordening Mieke Van den Brande (CD&V): “De jury was vooral gecharmeerd dat we in een kleine gemeente op een kleine plaats iets moois realiseerden. Rijmenam is een pareltje geworden. We hebben een foto van voor en eentje van na de werken ingestuurd wat een wereld van verschil is”, legt de schepen uit.

De ovonde aan de kerk. 

De ovonde aan de kerk. ©  evb

Ontmoetingsplaats

Eén van de belangrijkste verwezenlijkingen is de aanleg van de ovonde op het kruispunt Dijleweg en Lange Dreef, toch is de heraanleg van het Stationsplein volgens Van den Brande de doorslaggevende factor geworden. “Het eerste ontwerp met platanen dat verwees naar het zuiden hebben we niet weerhouden, we kozen wel voor het ontwerp met een WADI met regenwaterinfiltratie en creëerden zo een totaal nieuwe plaats die stilaan uitgroeit tot een ontmoetingsplaats met veel kleur door de bloemen. Hierdoor ontstaat ook een mooie biodiversiteit. Telkens wanneer ik er langsga, zie ik mensen zitten op de banken. Het is allerminst een dood plein geworden”. Naast een ontmoetingsplaats kan er op het plein ook worden geparkeerd. “We hebben op die manier rekening gehouden met de bereikbaarheid van onze handelaars.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio