Het opschrift ‘Maffialinas’ aan Malinas trekt de aandacht. 

Het opschrift ‘Maffialinas’ aan Malinas trekt de aandacht. ©  Sven Van Haezendonck

Stil protest doopt winkelpark Malinas om tot ‘Maffialinas’

Mechelen -

Onbekenden hebben op de heuvel voor de toekomstige toegangsweg naar het nieuwe winkelpark Malinas in Mechelen het opschrift ‘Maffialinas’ aangebracht. Projectontwikkelaar Mitiska Reim reageert verrast. Die kreeg de gronden bijna negen jaar geleden in handen na een miljoenendeal met de stad om de toekomst van KV en Racing Mechelen veilig te stellen.

Sven Van Haezendonck

Het winkelpark in de lus van de R6 opent op donderdag 28 oktober de deuren voor het publiek. Begin deze maand kondigde brouwerij Het Anker nog aan dat het in Malinas investeert in Maneblusser City, een conceptcafé rond het Mechelse stadsbier Maneblusser. In totaal komen er een twintigtal winkels, met de grootste Albert Heijn van het land als een van de opvallendste trekkers.

Dat er voor Malinas groen sneuvelde, leidde eerder al tot felle kritiek van de publieke opinie. In het najaar van 2020 leverde een petitie tegen de ontwikkelingen in Mechelen-Noord enkele duizenden handtekeningen op. En dit weekend is er dus het stille maar opvallende protest: op een heuvel aan het winkelpark prijkt de slogan ‘Maffialinas’. Wie achter de actie zit, is onbekend.

“Vreemde actie”

“Ik sta versteld van deze actie. Er was nooit felle kritiek op het project, behalve dan op het aansnijden van groen”, reageert Jan Du Bois, directeur investeringen bij Mitiska Reim. Hij geeft aan dat het terrein sinds vele jaren industriegebied is. “In het ontwerp van het winkelpark hebben we weliswaar heel wat groene elementen opgenomen. Op die manier houden we het binnengebied voor een derde groen. In het gebied buiten de lus hebben wij zeven hectare liggen dat groen blijft”, legt Du Bois uit.

De bouw van het winkelpark schiet goed op. 

De bouw van het winkelpark schiet goed op. ©  Dirk Vertommen

Hij betreurt de actie. “Rechtstreeks hebben wij nooit mails of brieven gekregen met kritiek. Ik vind deze actie dus een beetje vreemd. Wij zijn altijd bereid om in overleg te gaan en om een en ander toe te lichten. Ik heb het gevoel dat mensen niet het volledige verhaal kennen achter ons project. Dat er op deze manier wordt geprobeerd om de gemoederen op te hitsen, vind ik een beetje jammer”, vertelt Jan Du Bois.

Stadion Malinwa

De ontwikkeling van de lus van de R6 gaat terug tot de zomer van 2012. De nv Alouette, de patrimoniumvennootschap van Mitiska, was in die tijd eigenaar van het stadion van KV Mechelen. Om de toekomst van de voetbalclubs veilig te stellen, keurden alle politieke fracties in de gemeenteraad toen een miljoenendeal goed: de stadslijst Open Vld-Groen-m+, sp.a (vandaag Vooruit), het kartel CD&V/N-VA en Vlaams Belang.

Mitiska Reim was toen bereid om het stadion in de Kleine Nieuwedijkstraat met een geschatte waarde van 3,5 miljoen euro te ruilen voor de gronden in de lus van de R6. Die werden geschat op 4,725 miljoen. Om dat verschil te compenseren, betaalde de nv Alouette aan de stad nog een som van ruim 1,2 miljoen. Met dat geld kocht Mechelen destijds de oefenvelden van Racing in de Oscar van Kesbeeck- en de Schorsmolenstraat aan. Alle accommodatie werd toen door de stad onmiddellijk voor 99 jaar in erfpacht gegeven aan de voetbalclubs.

Lees ook: Fietsersbrug en -tunnel aan winkelpark Malinas op hun plaats gezet

Lees ook: Brouwerij Het Ankert opent Maneblusser City in Malinas

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio