© Patrick De Roo
500 pro-Palestijnse betogers in Antwerpen: “Wij eisen politieke en economische sancties tegen Israël”
Zo’n vijfhonderd pro-Palestijnse betogers kwamen zondagnamiddag samen op de Groenplaats en het Steenplein in Antwerpen. Zij betoogden tegen het toenemende geweld en eisen politieke en economische sancties tegen Israël. “Religie maakt niet uit, dit gaat om menselijkheid.”
Al om kwart voor vier was de Groenplaats gevuld met pro-Palestijnse betogers en Palestijnse vlaggen. Slogans als “Free free Palestine” en “Boycot Israël” weergalmden over het plein. De betoging werd georganiseerd door de organisaties Antwerpen voor Palestina, Intal, RedFox en Comac (laatste twee zijn jongeren- en studentenafdelingen van de PVDA).
© patrick de roo
“Wij zijn hier vandaag samengekomen omdat wij woedend zijn over wat er zich in Palestina afspeelt”, riep Amina (19) van RedFox door de microfoon. “Hoe kan het dat België nog steeds economische banden heeft met Israël, een land dat een ander volk onderdrukt en het internationaal recht schendt? Wij eisen politieke en economische sancties tegen Israël.”
Om de betoging zo coronaproof te laten verlopen, moesten manifestanten zich op voorhand inschrijven. Maar er daagde veel meer volk op dan de vijftig die waren toegelaten. In totaal was er een vijfhonderdtal mensen aanwezig. De sociale afstand kon niet worden bewaard, mondmaskers werden wel gedragen. Voorbijrijdende wagens en brommers toeterden mee uit sympathie.
© Patrick De Roo
“Niets te maken met geloof”
De organisatie benadrukt wel dat de betoging niets met religie te maken heeft. “Het maakt niet uit welk geloof je hebt. Of je nu Joods, christen of moslim bent. Dit gaat om menselijkheid”, zei presentatrice Manal Toumi (26).
Naast het geroep van de slogans kwamen ook enkele sprekers aan bod, onder wie een slam poet met een gedicht over het conflict, en Dima, een studente geneeskunde die moest vluchten uit Gaza. “Vandaag werd ik wakker en vijf onschuldige families, waaronder die van mijn leraar, waren vermoord door een bom”, vertelde Dima emotioneel. “Niemand erkent de mensenrechten van de Palestijnen, terwijl wij als mensen daar evenveel recht op hebben.”
Haroun maakt het vredesteken. — © patrick de roo
Rababe (tweede van rechts) en haar nichtjes. — © patrick de roo
Rababe (28) komt samen met haar nichtjes betogen tegen de uitzetting van Palestijnse gezinnen door Israëlische kolonisten. “Stel je eens in hun plaats”, aldus Rababe, “je zit rustig thuis en ineens komt er iemand in je tuin staan die je huis opeist en dat kan zomaar. Dat laat je toch niet zomaar gebeuren?”
Ook de 6-jarige Haroun was samen met zijn papa aanwezig. “Israël doet de Palestijnen pijn en ik vind dat niet leuk”, zei hij.
Sleutels als teken hoop
De betoging eindigde met rinkelende sleutels. “Haal allemaal jullie sleutels boven als teken van hoop.” Op die manier werd de Nakba herdacht, de periode waarin veel Palestijnen hun huis moesten ontvluchten. Het enige wat ze meenamen, was hun sleutel in de hoop ooit nog terug te keren naar hun huis.
Een korte maar krachtige regenbui rond 17u zorgde ervoor dat de meeste betogers op tijd vertrokken. Er waren geen incidenten.
© Patrick De Roo
© nelo
© nelo
© nelo
© nelo
Hoofdpunten
Krachtige ontploffing in Osystraat in Antwerpen door explosief: 15 woningen beschadigd
Meisje (3) in levensgevaar naar ziekenhuis na incident in Brasschaat, omstandigheden enorm onduidelijk
Vier zaterdagen na elkaar dicht en toch blijven klanten hun Delhaize trouw: “De charcuterie en het brood zijn hier lekkerder”
Moet nieuw extern orgaan beslissen over lonen van onze politici zoals De Croo voorstelt? “Alles ligt er en soms al heel lang. Voer het gewoon uit”
MEER OVER Meest gelezen
Bellen met een baksteen: 50 jaar geleden startte de mobiele revolutie met het allereerste gsm-gesprek
Vier zaterdagen na elkaar dicht en toch blijven klanten hun Delhaize trouw: “De charcuterie en het brood zijn hier lekkerder”
Krachtige ontploffing in Osystraat in Antwerpen door explosief: 15 woningen beschadigd
Meisje (3) in levensgevaar naar ziekenhuis na incident in Brasschaat, omstandigheden enorm onduidelijk