Een spelletje Twister toont aan hoe gezinnen zich soms in bochten moeten wringen .

Een spelletje Twister toont aan hoe gezinnen zich soms in bochten moeten wringen .© Ward Bosmans

Schepen Gabriella De Francesco, Voorzitter van de Gezinsbond Jeroen Sleurs en Luc Goossens van de afdeling Mechelen. 

Schepen Gabriella De Francesco, Voorzitter van de Gezinsbond Jeroen Sleurs en Luc Goossens van de afdeling Mechelen. © Ward Bosmans

1 / 2
thumbnail: Een spelletje Twister toont aan hoe gezinnen zich soms in bochten moeten wringen .
thumbnail: Schepen Gabriella De Francesco, Voorzitter van de Gezinsbond Jeroen Sleurs en Luc Goossens van de afdeling Mechelen. 

Gezinsbond looft hoe flexibel gezinnen zijn op Internationale Dag van het Gezin

Mechelen -

De Gezinsbond koos Mechelen uit om afgelopen zaterdag, tijdens de Internationale Dag van het Gezin, een ludiek evenement te organiseren in de stad. Met een spelletje Twister werd de flexibiliteit van de gezinnen in de kijker gezet. Maar de organisatie vroeg ook maatregelen om de veerkracht snel te kunnen herstellen.

Ward Bosmans

Vanwege de coronamaatregelen werd de Internationale Dag van het Gezin op een beperkte manier gevierd. In de Sinte-Mettetuin kwamen een zestal gezinnen samen voor een ludieke campagne. “Wij proberen hier vandaag de flexibiliteit in de kijker te zetten die van de gezinnen werd gevraagd tijdens de pandemie”, zegt voorzitter Jeroen Sleurs van de Gezinsbond. “Mensen stonden vaak in een spreidstand en moesten zich in allerlei bochten wringen. Het gekende spel Twister is daar een perfecte illustratie van.”

Mooi voorbeeld

De Gezinsbond koos niet alleen voor de stad Mechelen omdat ze centraal gelegen is in Vlaanderen, maar ook vanwege de vele kleine parkjes die er zijn. “Een van de lessen die wij getrokken hebben uit corona is dat het, zeker in stedelijke omgevingen, belangrijk is dat er voldoende openbare ruimte is voor gezinnen. Als je in de stad woont, heb je vaak geen tuin of zelfs geen terras. Waar ga je dan naartoe met je kinderen? Deze Sinte-Mettetuin is daar een mooi voorbeeld van”, zegt Jeroen Sleurs.

Twee meisjes spelen Twister op de Internationale Dag van het Gezin. 

Twee meisjes spelen Twister op de Internationale Dag van het Gezin. ©  wabo

Maatregelen

De Gezinsbond vraagt ook concrete maatregelen zodat gezinnen weer op hun plooi kunnen komen en de draad van het gewone leven kunnen opnemen. “De veerkracht van gezinnen moet nu hersteld worden, het is aan de overheid en bij uitbreiding de hele samenleving om weer te investeren in de hoeksteen van onze samenleving. We denken aan het maximaal openhouden van scholen, meer gezinsvriendelijke openbare ruimte, meer betrokkenheid van jongeren bij (corona)beslissingen, snellere steunmaatregelen om werk en gezin te combineren en een meer toegankelijke kinderopvang,” besluit Sleurs.

Luc Goossens, vrijwilliger bij de Gezinsbond afdeling Mechelen, is blij dat voor Mechelen werd gekozen. “De naam Sinte-Mettetuin is natuurlijk ook heel toepasselijk als het over dit thema gaat. De tuin ligt bovendien vlak bij het sociale huis, waar de opvoedingswinkel is. Dit is het sociale hart van de stad, maar ook een oase van rust. Het was dus de ideale plaats.”

Samenwerking

De stad Mechelen werkt regelmatig samen met de Gezinsbond. “En dat willen we in de toekomst nog meer doen”, zegt Mechels schepen van Gezin en Armoedebestrijding, Gabriella De Francesco (VLD-Groen-M+). “We kunnen elkaar versterken, zeker wat betreft de opvolging en begeleiding van kwetsbare gezinnen. Binnen het Huis van het Kind en de Opvoedingswinkel werken we nu al samen.”

“We proberen gezinnen in een netwerk te brengen”, zegt Luc Goossens. “Bij jonge ouders is er vaak veel onzekerheid. Door met andere ouders te praten, zien ze dat zij net dezelfde problemen hebben. Bijvoorbeeld kinderen die niet naar bed willen of die te veel op hun tablet spelen. Als je zo’n dingen hoort van andere ouders dan ben je gerustgesteld.”

Babytheek

Een van de initiatieven van de Mechelse afdeling van de Gezinsbond is de Babytheek in de Varkensstraat. “Met de babytheek proberen we gezinnen ondersteuning te geven in de eerste kwetsbare momenten als ouders. Een baby is het hoogste goed maar vaak kunnen ze die niet alles geven wat nodig is. In plaats van heel veel babyspullen te gaan aankopen kunnen ze die in de babytheek gedurende een bepaalde periode uitlenen. Dat gaat van bijzetbedjes tot een kinderwagen”, legt Luc Goossens uit.

Populair

Ondanks het feit dat gezinnen de voorbije decennia dikwijls een heel andere invulling kregen, kan de Gezinsbond toch nog op veel interesse rekenen. Volgens Luc Goossens komt dat omdat de organisatie nog echt de belangen verdedigt van ouders en kinderen. We zijn er voor alle gezinnen.”

“Door corona is de essentie van een gezin bij veel mensen opnieuw duidelijk geworden. Het was lang geleden dat we 24 uur op 24 met elkaar samenleefden onder een dak. Deze actie komt dan ook op het juiste moment”, besluit schepen De Francesco.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio