De bedevaarders uit het Oost-Vlaamse Meldert kregen in Geel niet alleen een nieuw beeld van SInt-Dimpna voor hun kapel (midden onderaan), maar elk ook een gipsen exemplaar van de heilige. 

De bedevaarders uit het Oost-Vlaamse Meldert kregen in Geel niet alleen een nieuw beeld van SInt-Dimpna voor hun kapel (midden onderaan), maar elk ook een gipsen exemplaar van de heilige. © Hans Otten

Bedevaarders halen nieuw beeldje op in Sint-Dimpnakerk

Geel -

Een doorweekte groep van een vijftiental bedevaarders arriveerde zaterdagmiddag in de Geelse Sint-Dimpnakerk. Ze kregen er een nieuw beeldje voor hun eigen kapel in Meldert (Aalst). Ook nu wordt Dimpna nog aanbeden.

Hans Otten

Precies op de naamdag van de Heilige Dimpna, en de dag dat Vlaams cultuurminister Jan Jambon (N-VA) bekendmaakt dat Vlaanderen de Geelse gezinsverpleging en Dimpnaverering voordraagt voor een Unesco-erkenning, arriveren veertien uitgeregende bedevaarders voor het altaar van de Geelse Sint-Dimpnakerk. Op hun T-shirt prijkt de beeltenis van de Ierse koningsdochter met het opschrift ‘Meldert-Geel, Waanzinnige Dymphna-tocht, waanzin is er genoeg’.

“In Meldert bij Aalst heeft een groep mensen acht jaar geleden het kleine café Bij Stinne overgenomen. Drie jaar geleden namen we ook het stukje grond met een 135 jaar oud kapelletje mee over”, legt Nicole Van der Elst uit. “Die kapel was redelijk goed bewaard gebleven en is door ons nog opgeknapt, maar het beeldje van Sint-Dimpna had de tand des tijds minder goed doorstaan. De typische symbolen van Dimpna - de kroon, zwaard, Bijbel en geketende duivel - waren verdwenen. We zijn dan op zoek gegaan naar een nieuw beeld en zo bij Sint-Dimpna in Geel uitgekomen. Daar mochten we een nieuw beeld komen afhalen.”

Het T-shirt schetst het doel van de bedevaart. 

Het T-shirt schetst het doel van de bedevaart. © Hans Otten

De groep bestaat uit negen bedevaarders die de afstand van 90 kilometer in drie dagen aflegden. Dagelijks kregen ze het gezelschap van andere stappers, de meeste ongeoefend. “Het was een wandeltocht met een doel, maar het gaat toch ook om het innerlijke. In deze tijden van corona hebben veel mensen het psychisch zwaar. Tijdens zo’n wandeling draag je elkaar toch ook, een zeer mooie ervaring. Die ervaring wordt overigens bekroond met de enorm warme en gastvrije ontvangst die we hier in Geel kregen. Onderweg hebben we al lachend gezegd dat we de bedevaart van Meldert naar Geel ieder jaar zouden ondernemen en zo de Dodentocht naar de kroon zouden steken”, zegt Van der Elst.

Gipsen beeltenis

Bij een kleine eucharistieviering is hun nieuwe beeldje van Sint-Dimpna gezegend, waarna alle stappers van de stad Geel ook nog eens een gipsen beeltenis van de patroonheilige ontvangen. “We willen de mensen bij ons café ook graag laten kennismaken met het verhaal achter de Heilige Dimpna en de zorg voor mensen met psychische problemen. Want het is meer dan het kerkelijke, het is ook een spiritueel verhaal. Dat willen we meegeven aan de klanten en de vele wandelaars die langs de kapel passeren om het bos in te gaan.”

Ook in Geel is de verering van Dimpna geen zaak uit het verleden. “Er komen ieder jaar nog tal van bedevaarders uit de hele wereld toe in Geel om te bidden voor zichzelf of voor familie”, zegt de Geelse stadsarchivaris Gonnie Leysen. “Die cultus proberen we in Geel zelf ook levendig te houden door de vijfjaarlijkse Dimpnadagen met de Ommegang en Gheelamania. Daar betrekken we actief de jeugd bij. het zit gewoon in het DNA van de Gelenaars.”

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio