©  AFP

Israël beantwoordt “zware regen van raketten” vanuit Gazastrook met dodelijkste aanval sinds gevechten opnieuw zijn losgebarsten

De bombardementen tussen Israël en de Palestijnen houden ook zondag aan. Door Israëlische raketten zijn zondag 23 mensen om het leven gekomen in de Gazastrook en werden drie gebouwen vernietigd, zo meldt persbureau AP op gezag van lokale hulpdiensten. Het gaat om de dodelijkste aanval sinds de gevechten in de regio opnieuw zijn losgebarsten.

Bron: belga, ap

De Palestijnse beweging Hamas heeft afgelopen nacht vanuit de Gazastrook opnieuw “een zware regen van raketten” afgevuurd op Israël, zo twitterde het Israëlische leger zondagochtend. Israël reageerde door op haar beurt zondag de woning van Hamas-leider Yahya Sinwar aan te vallen. Voorlopig is het echter niet duidelijk of Sinwar ook in het gebouw aanwezig was op het moment van de aanval.

Israël lanceerde zondag ook opnieuw talloze raketten richting Gazastrook. Daarbij vielen minstens 23 doden en meer dan 50 gewonden, aldus het lokale ministerie van Volksgezondheid. Drie gebouwen werden met de grond gelijkgemaakt. Sinds maandag, toen de gevechten weer in alle hevigheid zijn losgebarsten, kwamen nu al 174 Palestijnen - onder wie 47 kinderen - om het leven. Meer dan 1.000 mensen raakten gewond.

Ook in de andere richting heeft het islamitische Hamas, dat door de EU beschouwd wordt als een terroristische organisatie en de Gazastrook controleert, de voorbije dagen nu al minstens 2.300 raketten afgevuurd op Israël. Daardoor kwamen tien mensen om het leven, onder wie een kind en een soldaat. Meer dan 560 Israëli’s raakten gewond. De Israëlische luchtverdediging Iron Dome heeft veel raketten onderschept.

Zaterdag werden er zo nog drie keer kort na elkaar raketten afgevuurd op het gebied rond Tel Aviv. In de naburige stad Ramat Gan kwam een man bij een raketinslag om het leven. De Israëlische luchtmacht vernielde vervolgens een veertien verdiepingen tellend gebouw in de Gazastrook, waar onder andere mediabedrijven zoals het persagentschap Associated Press (AP) kantoren hebben. Een woordvoerder van de militaire tak van Hamas dreigde er daarop mee vanaf middernacht opnieuw raketten af te zullen vuren op Tel Aviv.

 

 ©  AFP

VN-chef “diep verontrust”

VN-chef António Guterres is “ontzet” door de burgerslachtoffers in de Gazastrook en “diep verontrust” over de aanval van Israël op een gebouw waarin internationale media waren gevestigd. Dat heeft zijn woordvoerder Stephane Dujarric in een zaterdag (lokale tijd) vrijgegeven verklaring gezegd.

Hij was ook “ontzet” door het “toenemende aantal burgerslachtoffers, waaronder de dood van tien leden van dezelfde familie, onder wie kinderen, als gevolg van een Israëlische luchtaanval gisteravond”, vervolgde Dujarric. “De secretaris-generaal herinnert alle partijen eraan dat elke willekeurige aanval op burger- en mediastructuren in strijd is met het internationaal recht en koste wat kost moet worden vermeden”, zei hij.

VN-Veiligheidsraad

De Amerikaanse minister van Israël-Palestijnse Zaken Hady Amr voert zondag gesprekken met Israëlische leiders voordat hij Palestijnse functionarissen ontmoet om “duurzame kalmte” te zoeken, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook de VN-Veiligheidsraad komt zondag bijeen om het geweld te bespreken.

Iran steunt Hamas

Iran heeft de Palestijnse beweging Hamas zijn steun toegezegd in het conflict met Israël rond de Gazastrook. In een telefoontje met Hamasleider Ismail Haniyeh verzekerde de commandant van de al-Quds Brigade, generaal Esmail Qa’ani, de Palestijnse beweging van zijn volledige steun, zo berichten Iraanse staatsmedia.

Haniyeh bedankte Iran naar verluidt voor die steun en verklaarde volgens de nieuwszender al-Alam dat de strijd tegen Israël niet enkel die van Hamas is, maar die van de hele islamitische wereld.

Eerder had de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken nog op de valreep een bezoek aan Oostenrijk, dat gepland stond voor zaterdag, geannuleerd nadat de regering in Wenen aan verschillende van haar gebouwen de Israëlische vlag had gehesen. Tijdens dat bezoek zou het normaal gezien vooral zijn gegaan over de in Wenen lopende onderhandelingen rond de verlenging van de nucleaire deal die in 2015 met Iran werd afgesloten.

Iran beschouwt Israël als zijn aartsvijand en steunt anti-Israëlische verzetsgroepen, waaronder Hamas en de Islamitische Jihad in Gaza, en de Hezbollah-militie in Zuid-Libanon. Teheran had eerder deze week al “de brutale en wrede misdaden van Israël tegen de Palestijnen krachtig veroordeeld”, maar verder houdt het land zich in het huidide conflict momenteel eerder op de achtergrond. Waarnemers denken dat dit onder andere te maken heeft met het feit dat Iran de nucleaire onderhandelingen niet op het spel wil zetten. Teheran zou namelijk erg graag zien dat de Amerikaanse sancties, die de Iraanse economie de voorbije twee jaar in een grote crisis hebben gestort, worden opgeheven. (mtm)