De vlag werd doorgesneden met een scherp voorwerp. De initiatiefnemers gaan nu een nieuwe regenboogvlag op de gevel van de kerk hangen 

De vlag werd doorgesneden met een scherp voorwerp. De initiatiefnemers gaan nu een nieuwe regenboogvlag op de gevel van de kerk hangen © rr 

Vandalen vernielen regenboogvlag aan Colomakerk

Mechelen -

Vandalen hebben de regenboogvlag, die aan de gevel van de Colomakerk in Mechelen hing, vernield met een scherp voorwerp. Leden van de parochiegemeenschap zijn boos en ontgoocheld maar kondigden ondertussen al aan dat er snel een nieuwe regenboogvlag zal worden gehangen.

Theo Derkinderen

De regenboogvlag werd een maand geleden aan de Colomakerk gehangen. “Het was een symbool waarmee onze parochiegemeenschap een belangrijk signaal wou geven. We wilden ons ongenoegen uitdrukken omtrent de beschamende standpunten van het Vaticaan over homoseksuele relaties. Uitspraken die totaal niet stroken met onze manier denken”, zegt Jan Smets van de parochiegemeenschap.

Vrijdagavond werd vastgesteld dat de vlag gescheurd was. “Bij nader inzien werd duidelijk dat de vlag bewust werd vernield en dat het zeker niets te maken had met de wind. De vlag was met een scherp voorwerp kapotgesneden. Ik was echt boos, ontgoocheld en verdrietig dat mensen zich met zoiets bezighouden.”

Ladder?

Hoe de vandalen te werk zijn gegaan is ook voor Jan een open vraag. “De vlag hing op enkele meter hoogte. Ofwel hebben de daders een ladder meegebracht of is er iemand in de nek van een andere persoon gesprongen om eraan te kunnen.”

Zaterdagmiddag werd een deel van de afgescheurde vlag verwijderd. “Maar één stuk laten we hangen. Als symbool. Misschien is dat kleine stukje vlag nog een sterker symbool als een hele vlag. Alleszins laten we ons niet doen door dit vandalisme. We geven niet op en gaan een nieuwe regenboogvlag aanschaffen. Die zal opnieuw op de gevel van de kerk worden aangebracht. Omdat elk wezen op deze aardbol gelijk is, ongeacht de seksuele geaardheid.”

De voorbije dagen speelde de regenboogvlag in kwestie nog een belangrijke rol voor een videoclip die de stad liet maken. “Een clip die maandag te zien zal zijn. Dan is het de Internationale dag tegen holebifobie en transfobie. Daarin zal de ondertussen vernielde vlag nog te zien zijn.”

Wie er verantwoordelijk is voor het vandalisme is niet duidelijk. Er is klacht ingediend bij de politie.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio