© mph

Verlaten bedrijfspand brandt als een toorts in centrum van Herentals

Het centrum van Herentals werd zaterdagnamiddag opgeschrikt door een uitslaande brand in een verlaten bedrijfsgebouw aan Stadsveld. De brand ging gepaard met felle rookontwikkeling die van ver zichtbaar was. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. “Het onderzoek is nog maar net opgestart”, zegt woordvoerder Dirk Van Peer van de politiezone Neteland.

Marc Peeters

Al van bij het verlaten van hun standplaats was het voor de brandweer van Herentals duidelijk waar ze naartoe moesten. Een zwarte rookpluim steeg op boven de stad. “Toen we ter plaatse waren, woedde de brand al in alle hevigheid”, zegt bevelvoerder Danny Van den Bergh.

“Achteraan het pand sloegen de vlammen door het dak, maar vanwege een gesloten poort geraakten we er niet meteen dicht bij. Gelukkig was het gebouw goed gecompartimenteerd. We hebben de brand dan ook kunnen beperken tot het gedeelde waarin het vuur is ontstaan. Op die plaats is de verwoesting evenwel totaal.”

 

 ©  Steven van der Veken

Het is niet duidelijk hoe de brand is ontstaan. Het gebouw staat al jaren leeg. Volgens buren wordt het regelmatig bezocht door jongeren die er rondhangen. Ook zaterdagmiddag zou er net voor het uitbreken van de brand beweging geweest zijn.

“Voorlopig is het nog te vroeg om daar iets over te zeggen”, stelt Van Peer. “Er zal uiteraard een deskundige ter plaatse komen om naar de oorzaak van de brand te zoeken.”

Diverse bestemmingen

Het pand aan Stadsveld had de voorbije decennia diverse bestemmingen. Ooit was er de garage John Hermans gevestigd, later was er een carwash actief en nog later werd een gedeelte van het gebouw omgedoopt tot het Stadshof en was het een pleisterplaats voor biljarters.

Op 13 maart 2016 reed de brandweer al eens in allerijl naar het complex nadat in een technisch lokaal achter de toog van taverne brand was ontstaan. Ook toen stond het gebouw al jaren leeg. De schade bleef toen relatief beperkt.

“Momenteel is het gebouw eigendom van een projectontwikkelaar”, zegt burgemeester Mien Van Olmen (CD&V), die de bluswerkzaamheden ter plaatse volgde. “Er zijn al plannen gepasseerd, maar die hadden de fase van uitvoering nog niet bereikt.”

Stadsveld werd tijdens het blussen afgesloten door de politie. Ook de Stadspoorstraat, een toegangsweg vanaf de ring naar het centrum van Herentals, ging dicht omdat de brandweer slangen over de weg had gelegd. Gewonden vielen er niet.

 

 ©  MPH

Een zwarte rookpluim steeg op boven de stad.  

Een zwarte rookpluim steeg op boven de stad.  © MPH

 

 ©  rr, mph

MEER OVER Meest gelezen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio