Eric Dilles (Puzzelman) is volop begonnen aan het leegmaken en binnenin opknappen van de kerk, om het gebouw ‘Puzzelman’-waardig te maken. 

Eric Dilles (Puzzelman) is volop begonnen aan het leegmaken en binnenin opknappen van de kerk, om het gebouw ‘Puzzelman’-waardig te maken. © JB

“Deze kerk wordt de mooiste puzzelwinkel van de wereld”

Willebroek -

De ontwijde kerk O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen in de Volksstraat 55 in Klein-Willebroek, wordt eind juni de vaste locatie voor Puzzelman Eric Dilles. De traditionele opendeurdagen met puzzels en spellen vinden dan plaats in deze kerk. “Ik heb de ambitie om er de mooiste puzzelwinkel van de wereld van te maken.”

Jan Boey

Met deze unieke locatie is Eric Dilles (57) aardig op weg om die ambitie waar te maken. Hij richtte zo’n 18 jaar geleden Puzzelman op in de Schoolstraat 24 in Klein-Willebroek, op amper 100 meter van de nieuwe locatie. “Ik heb met de kerkfabriek een overeenkomst die deze week ondertekend wordt. Het gaat om een erfpacht die nu nog afgesloten wordt voor 25 jaar, maar vanaf september opnieuw getekend wordt en dan volgens de nieuwe wetgeving geldt voor 15 jaar”, vertelt hij.

De kerk biedt heel wat mogelijkheden bij de herinrichting. 

De kerk biedt heel wat mogelijkheden bij de herinrichting. ©  jb

3.000 puzzels

Concreet betekent dit dat Eric Dilles ‘eigenaar’ wordt en dus ook deze kerk mag herinrichten. Zijn dochter die binnenhuisarchitectuur studeert, gaat helpen bij de inrichting. “De buitenzijde is beschermd dorpsgezicht, daar mag ik niet aan raken. Aan de binnenzijde komt achteraan een zwevende vloer zodat de kerk daar in de hoogte in twee delen wordt opgedeeld. Overal komen rekken waar ik mijn collectie van 3.000 verschillende puzzels en zo’n 1.000 verschillende spellen, ga tentoonzetten. Ook in te kleuren puzzels zitten in het aanbod”, legt hij uit.

Concertjes

Eric Dilles is ook voorzitter van de vereniging Klein-Willebroek Dorp. “Mogelijk gaan we in deze kerk vergaderen voor de organisatie van onze activiteiten. Ik zou graag kleine concertjes organiseren, voor een vijftigtal mensen. Een deel van de rekken loopt letterlijk op wieltjes, zodat ze verplaatsbaar zijn en ik ruimte kan maken.” Wat het zeker niet wordt, is een horecazaak waar je kan binnenwaaien om iets te drinken. “Tijdens opendeurdagen serveer ik misschien wel koffie met gebak en een koel drankje. Dat kan eventueel later ook op zaterdagen, wanneer ik permanent ga opendoen. Voor de rest ontvang ik de klanten steeds op afspraak”, legt hij uit.

De kruisweg wordt zeker nog verwijderd. 

De kruisweg wordt zeker nog verwijderd. ©  jb

Erotische fotoshoot

Inmiddels gaat het als een lopend vuurtje in Klein-Willebroek rond, dat Puzzelman weldra zijn intrek neemt in de vroegere kerk. “Ongelooflijk, maar ik kreeg al vragen van verschillende verenigingen, die er wat wilden organiseren, tot zelfs de vraag van iemand om er een erotische fotoshoot te houden. Ik heb de boot op alle fronten afgehouden”. De volgende weken, misschien zelf na de opening eind juni, worden de meeste christelijke symbolen verwijderd. Zo hangt er nog een groot kruis en is er ook een kruisweg aanwezig. “Die laatste zou mogelijk naar een kerk in Frankrijk verhuizen”, zegt hij.

Ben Roemendael bij een van de harmoniums in de kerk. Deze week worden ze allemaal verhuisd. 

Ben Roemendael bij een van de harmoniums in de kerk. Deze week worden ze allemaal verhuisd. ©  jb

70 harmoniums

De kerk werd eind 1800 begin 1900 gebouwd. Op 13 februari 2003 brandde de kerk nog volledig uit. Toch werd ze heropgebouwd en nauwelijks nog gebruikt om erediensten te houden. Even later werd er het Het Harmonium Art museuM (H.A.M) ingericht door Ben Roemendael. Die stelde er een 70-tal verschillende harmoniums tentoon, afkomstig uit meerdere landen en van de hand van verschillende bouwers. Hij organiseerde er ook regelmatig concerten. Eind 2020 stopte Ben Roemendael zijn museum en kwam de ontwijde kerk terug vrij te staan. Niet voor lang want op zaterdag 26 en zondag 27 juni zijn er opendeurdagen en de start van dit nieuwe hoofdstuk voor Puzzelman Eric Dilles. De Nederlandse striptekenaar en illustrator Dick Heins is dan de gast in de kerk. Hij signeert er de puzzels van Jan van Haasteren en Wasgij. Hij werkt met Jan van Haasteren en Rob Derks voor Studio van Haasteren samen aan de bekende Jumbo-puzzelplaten.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio