© REUTERS

Israëlische aanval verwoest gebouw van al-Jazeera en Associated Press in Gazastrook

Het Israëlische leger heeft zaterdag een aanval uitgevoerd op een gebouw van een tiental verdiepingen in de Gazastrook dat de Qatarese zender al-Jazeera en het Amerikaanse persbureau AP (Associated Press) huisvest, zo is ter plaatse vastgesteld.

Bron: BELGA

“Een Israëlische aanval heeft de toren vernield zijn”, schreef Jon Gambrell, een journalist van het Amerikaanse persbureau, op Twitter. “Het leger verwittigde de eigenaar van de toren met de lokalen van AP dat het gebouw het doelwit van een aanval zou zijn”, had hij kort daarvoor geschreven.

Journalisten zagen hoe het dertien verdiepingen tellende gebouw door verscheidene raketten werd verpulverd. Al-Jazeera bevestigde op Twitter dat het zijn lokalen in dit gebouw had, en het zond rechtstreeks de beelden van de instortende toren in een stofwolk uit.

“Bommen kunnen op ons kantoor vallen. We zijn de trappen vanop de elfde verdieping afgerend en zien het gebouw nu van ver”, had Fares Akram, een correspondent voor AP in de Gazastrook, kort daarvoor getwitterd.

 

 ©  AP

“Dit is een ongelooflijke beangstigende ontwikkeling”, zei president en ceo Gary Pruitt van AP in New York. “We zijn maar zeer nipt aan een verlies van een mensenleven ontsnapt.”

“Wij hebben Israël meteen gezegd dat het vrijwaren van de veiligheid van journalisten en onafhankelijke media een prioritaire verantwoordelijkheid is”, zei woorvoerster Jen Psaki van het Witte Huis.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft volgens zijn kabinet na de raid op het gebouw met de Amerikaanse president Joe Biden gebeld. Hij heeft daarbij “beklemtoond dat Israël er alles aan doet om niet-betrokkenen aan te pakken”, aldus het communiqué van het kabinet. Netanyahu insisteerde ook op het feit dat er een evacuatie van het gebouw, “waar zich terroristische doelwitten” bevonden voor de aanval was gebeurd.

De bureauchef in Palestina en Israël van de Arabische nieuwszender al-Jazeera , Walid al-Oman, sprak van een “misdaad” en een “poging om media het zwijgen op te leggen.”

LEES OOK: Freilich en AlDe’emeh over Israëlisch-Palestijnse brandhaard: “Dit conflict mag niet naar Europa komen”

 

 ©  EPA-EFE