©  BELGA

Giants in strijd met Okapi om derde plaats: wat zijn de scenario’s?

Zondag eindigt de reguliere fase van de competitie. Telenet Giants kan zich bij het voorlaatst geklasseerde Luik, dat al uitgeschakeld is voor de play-offs, geen uitschuiver permitteren. De Sinjoren tellen 16 op 25 en prijken met Okapi Aalst op een gedeelde derde plaats. Opschuiven naar de top twee kan niet meer, wegzakken naar de vierde plaats nog wel. In welke richting kan de situatie van de Giants evolueren? Drie scenario’s.

Patrick Ceulemans

Telenet Giants Antwerp en Okapi Aalst winnen allebei

Als het team van coach Chris­tophe Beghin in Luik een logische zege boekt, is het altijd derde, ook al zou Okapi Aalst gaan winnen bij leider Bergen. De Sinjoren, die dit seizoen tweemaal wonnen van Aalst, staan immers positief ten opzichte van de Ajuinen.

Telenet Giants Antwerp en Okapi Aalst verliezen allebei

Als Telenet Giants Antwerp en Okapi Aalst allebei onderuit gaan, blijft het klassement zoals het is en zijn Vincent Kesteloot en zijn ploegmaats zeker van de ­derde plaats. Een nederlaag in Luik zou net voor de start van de play-offs mentaal wel een flinker afknapper zijn.

Telenet Giants Antwerp verliest, Okapi Aalst wint

Het rampscenario. Telenet ­Giants Antwerp verliest dan zijn derde plaats aan Okapi Aalst. Vooral voor het prestige zou dat na drie schitterende seizoenen een stap achteruit betekenen. Met het oog op Europees basketbal speelt een derde of vierde plaats nauwelijks een rol. Los van wie eerste eindigt na de reguliere ­fase, wie kampioen wordt of ­de ­finale speelt, is er vanwege de ­financiële beperkingen, die door corona nog wat groter werden, bij veel clubs weinig interesse voor Europees basketbal. Oostende, Bergen en Telenet Giants ­Antwerp zouden de enige clubs zijn die de volgende campagne Europa willen intrekken in de Champions League of de FIBA ­Europe Cup.

Tegen wie in de play-offs?

Als Telenet Giants Antwerp ­derde eindigt, opent het de ­play-offs in de kwartfinale tegen nummer zes, Leuven. Zakt het alsnog naar de vierde plaats, dan wordt de nummer vijf, Limburg United, de opponent in de kwartfinale. De kwartfinales beginnen woensdag aan. De Giants ­genieten in beide scenario’s thuis­voordeel, dat in een corona­seizoen zonder publiek wel ­weinig meerwaarde oplevert. De tweede match in deze best of three volgt vrijdag (op ver­plaatsing naar Leuven of Limburg United) en een eventuele beslissende derde partij volgende ­zondag opnieuw in de Lotto ­Arena.

Zo verlopen de play-offs

Kwartfinales (best of 3): 19, 21 en eventueel 23 mei

Halve finales (best of 3): Winnaar 1-8 tegen winnaar 4-5: 26, 28 en eventueel 30 mei

Winnaar 2-7 tegen winnaar 3-6: 27, 29 en eventueel 31 mei

Finale (best of 5): 3, 5, 7 en eventueel 9 en 11 juni

MEER OVER Telenet Giants Antwerp

Meer basketbal