Tom Sterckx vreest dat het nog een tijdje zal duren vooraleer hij zijn rupsbaan weer mag openen. 

Tom Sterckx vreest dat het nog een tijdje zal duren vooraleer hij zijn rupsbaan weer mag openen. © Leo De Nijn

Foorkramers staan te popelen om hun job weer te doen

Sint-Katelijne-Waver -

De foorreizigers hebben weer hoop dat ze vanaf 9 juni weer op de pleinen in onze dorpen en steden kunnen staan. Veel hangt af van de goodwill van de gemeentebesturen. “Overal worden vergunningen afgeleverd voor de uitbreiding van caféterrassen. Hopelijk blijven wij weer niet in de kou staan. We staan klaar om te vertrekken”, vertelt Tom Sterckx in Sint-Katelijne-Waver.

Leo De Nijn

Van oktober is het geleden dat Alex Deraes zijn kermiskramen nog kon opstellen. Dat is ook het geval voor collega’s Marc Torfs en Tom Sterckx.

“Je kan niet blijven poetsen en schilderen”, zegt Alex. “Ik ben hier na de lockdown vorig jaar aan de KMO-zone in de Dreefvelden met een hamburgerkraam begonnen. Dat is een bezigheid, maar niet wat we graag willen doen. We willen weer met ons kraam op de kermis staan. Van mij mag dat er morgen weer aankomen.”

De foorreizigers lopen nog niet té hard van stapel. Want op evenementen in openlucht zullen maar maximum vierhonderd bezoekers aanwezig mogen zijn. “Dat is heel weinig”, zegt collega Marc Torfs. “De rommelmarkt in Heist mag doorgaan met duizend mensen. In een pretpark mogen vierduizend mensen binnen en de winkelstraten lopen vol met volk. Waarom dan maar vierhonderd op de kermis? Waar zit het verschil? Ik zou normaal op de Sinksenfoor in Antwerpen staan. Die is al gecanceld.”

Alex Deraes heeft sinds de tweede lockdown een hamburgerkraam geopend aan de KMO-zone in Sint-Katelijne-Waver. 

Alex Deraes heeft sinds de tweede lockdown een hamburgerkraam geopend aan de KMO-zone in Sint-Katelijne-Waver. ©  Leo De Nijn

“Het is alsof wij de grote verspreiders zijn van het virus”, zegt Tom Sterckx. “Onze vakbond organiseerde bij de gemeentebesturen een enquête waaruit bleek dat wij het allemaal perfect op een veilige manier kunnen organiseren. Wij kunnen onze attracties niet blijven poetsen. Op mijn rupsbaan ligt al sinds oktober geen stofje meer. Hoogtijd dat we die weer van stal kunnen halen. Maar ik vrees dat het allemaal nog een tijdje zal duren. Veel cafés krijgen toestemming om hun terras uit te breiden. Gaan ze ook voor ons nog een plaatsje voorbehouden voor onze attracties? Ikzelf en al mijn collega’s staan te popelen om onze job te doen. Als we telefoon zouden krijgen met de melding dat we mogen afkomen, dan staan we daar binnen het uur. We staan gepakt en gezakt klaar om te vertrekken.” (ldn)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio