Caroline Gennez, meter van het fietsteam, kwam tijdens de aankomst in Berlaar-Heikant de fietskompanen van Frank ondersteunen. 

Caroline Gennez, meter van het fietsteam, kwam tijdens de aankomst in Berlaar-Heikant de fietskompanen van Frank ondersteunen. ©  RR

Franks partner Eva Deboeck (links) tekende ook present voor de rit. “Frank zou niet willen dat we bij de pakken blijven zitten”, zegt ze. 

Franks partner Eva Deboeck (links) tekende ook present voor de rit. “Frank zou niet willen dat we bij de pakken blijven zitten”, zegt ze. ©  KVRO

1 / 2
thumbnail: Caroline Gennez, meter van het fietsteam, kwam tijdens de aankomst in Berlaar-Heikant de fietskompanen van Frank ondersteunen. 
thumbnail: Franks partner Eva Deboeck (links) tekende ook present voor de rit. “Frank zou niet willen dat we bij de pakken blijven zitten”, zegt ze. 

Fietsrit eert overleden duiker en vakbondssecretaris Frank Dams

Berlaar-Heikant, Heffen, Ekeren -

Collega’s, vrienden en familie van de vorige maand overleden vakbondssecretaris Frank Dams herdachten hem donderdag tijdens een fietsrit van Mechelen naar Berlaar-Heikant (Berlaar) voor Kom op tegen Kanker. De 48-jarige Heffenaar liet in april onverwachts het leven bij een duikincident in de Ekerse Putten. Zijn partner Eva Deboeck tekende ook present voor de rit. “Frank zou niet willen dat we bij de pakken blijven zitten”, zegt ze.

Kristof Van Rompaey, Sven Van Haezendonck

Frank Dams woonde in Heffen (Mechelen), maar was oorspronkelijk een Kempenaar. Op donderdagavond 22 april was hij met zijn duikpartner aan het oefenen in de Grote Put in Ekeren. In het water stelde de partner vast dat Frank in de problemen was gekomen. Enkele brandweermannen die op dat moment ook aan het duiken waren, hielpen hem mee uit het water, maar er kon helaas geen hulp meer baten.

Zijn collega’s bij ABVV droegen Frank op handen. Normaal zou hij dit jaar voor het eerst meefietsen met het BTB-Metaal Cycling Team. Een aantal collega‘s van de Belgische Transportbond (BTB-ABVV) en van de centrale Metaal-ABVV richtte de fietsploeg in 2018 op om geld in te zamelen voor de ‘1000 kilometer van Kom op tegen Kanker’. Hoewel hij de kans niet kreeg om zijn fietsdebuut te maken, was Frank wel nauw betrokken bij de administratie en de inzamelacties van het team.

De betreurde Frank Dams werd geëerd met een medaille. 

De betreurde Frank Dams werd geëerd met een medaille. ©  KVRO

Herdenkingsmedaille

Franks collega Jessica Mergits kwam op het idee om hem deze week te eren tijdens ‘Iedereen 1000’ van Kom op Tegen Kanker. “Met zeven renners, onder wie Franks partner Eva en voorzitter Marc Pottelancie van ABVV Metaal, vertrokken we donderdagochtend op de Grote Markt in Mechelen”, vertelt ze. “Via Duffel en Lier fietsten we tot in Berlaar-Heikant. Onze collega Wim De Jonghe en zijn echtgenote stonden ons daar op te wachten, samen met de zus van Frank en haar gezin.”

“Niet alleen voor Kom op tegen Kanker, maar ook voor zijn neefje Senne, die een beperking heeft, zette Frank zich ontzettend in”, vult Jessica aan. “Bij onze aankomst in Berlaar-Heikant is hij beloond met een shirtje van ons fietsteam en met een knalrode helm.” Voor alle aanwezigen was ook een snoepmandje met herdenkingsfoto van Frank voorzien. De fietsers kregen bij hun aankomst in Berlaar-Heikant een medaille met zijn foto erop. Caroline Gennez, meter van het fietsteam, kwam tijdens de aankomst in Berlaar-Heikant ook een kijkje nemen.

De fietskompanen van Frank. 

De fietskompanen van Frank. © RR

Emotionele rollercoaster

Voor Franks partner Eva was de rit behoorlijk emotioneel. “Frank was een fervent fietser”, zegt ze. “We maakten geregeld ritjes met ons tweeën. Naar deze ritten voor Kom op tegen Kanker keken we allebei erg uit. Toen ik voor het eerst weer fietste zonder hem, voelde het aan als een rollercoaster van emoties. Ik was blij dat ik terug op de fiets zat, maar het verdriet volgde snel. Al maakt zo’n rollercoaster je ook wel sterker. Frank zou zeker fier zijn dat ik heb deelgenomen aan deze tocht. Hij zou niet willen dat we te lang bij de pakken blijven zitten.”

“Als vakbond vormen we een grote familie”, zegt Jessica nog. “Het verlies van Frank kwam hard aan en het zal lang duren vooraleer we het een plaats kunnen geven. Niet alleen als collega, maar ook als persoon gaan we hem enorm missen. Omdat hij zo begaan was met Kom op tegen Kanker en met ons fietsteam, heb ik zelf beslist om vier dagen lang 125 kilometer te rijden. Ik laat mijn ritten sponsoren door familie, collega‘s en vrienden. Nog twee collega’s gaan de uitdaging mee aan.”

De aankomst. 

De aankomst. ©  KVROMEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio