Een gele ratelslang, een van de bewoners van het Serpentarium, zal nu op zoek moeten naar een nieuwe thuis. 

Een gele ratelslang, een van de bewoners van het Serpentarium, zal nu op zoek moeten naar een nieuwe thuis. ©  jve

Corona velt enige reptielenzoo van ons land: Serpentarium in Blankenberge sluit definitief de deuren

Het Serpentarium in Blankenberge, de enige reptielenzoo in ons land, zal de deuren niet meer openen. “De lange verplichte sluiting door corona, de aanhoudende hoge vaste kosten, een uitdagende infrastructuur en een onzekere toekomst leidden tot deze beslissing”, zo luidt het in een persbericht. Een deel van de 200 dieren zal verhuizen naar ZOO Antwerpen of naar Planckendael.

Jaarlijks kwamen 57.000 bezoekers een kijkje nemen naar de pijlgifkikkers, de leguanen, de wurgslangen… “Toch was het vooral de verplichte sluiting door corona en de onzekere toekomst die het Serpentarium het afgelopen jaar in een wurggreep namen”, aldus algemeen directeur Dries Herpoelaert.

“We zijn voor deze beslissing niet over één nacht ijs gegaan”, vervolgt hij. “Het dierenwelzijn komt altijd op de eerste plaats. Ondanks alle inspanningen, was de situatie niet langer houdbaar. We zagen geen andere optie dan definitief te sluiten.”

De vier vaste medewerkers van het Serpentarium verliezen hun job, voor de dieren wordt nog een nieuwe thuis gezocht. Een deel van de 200 dieren zal verhuizen naar de zoo van Antwerpen of naar Planckendael.

Ontstaan uit privécollectie

Het Serpentarium ontstond in 1998 uit de privécollectie van gepassioneerd dierenliefhebber Marnick Croes. In de jaren die volgden groeide de attractie uit tot een reptielenzoo met 100 terraria en een collectie van 200 dieren. Sinds de overname door de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) in 2009 werd extra ingezet op educatie.(mtm)

MEER OVER Meest gelezen