De overvaller sloeg toe in deze apotheek in de Bergstraat 

De overvaller sloeg toe in deze apotheek in de Bergstraat ©  Joren De Weerdt

Parket wil dat overvaller van apotheek wordt geïnterneerd

Heist-op-den-Berg -

Het Openbaar Ministerie heeft de internering gevraagd van de 34-jarige man die eind februari een overval pleegde op een apotheek in de Bergstraat in Heist-op-den-Berg. De man droeg tijdens de feiten een mondmasker en skibril en bedreigde de apothekeres en een leverancier met een mes. Uit het psychiatrisch onderzoek blijkt nu dat de beklaagde met een geestesstoornis kampt en dat de kans op herval groot is.

Theo Derkinderen

Heistenaar D.V. (34) sloeg op woensdagavond 24 februari toe bij apotheek Frenaver, in het hartje van Heist. De man schermde zijn gelaat goed af om niet herkend te worden: hij droeg een mondmasker, skibril en een kap over zijn hoofd.

“Zonder iets te zeggen bedreigde hij de aanwezige apothekeres met een mes om duidelijk te maken dat hij de inhoud van de kassa wou. Uiteindelijk werd hem het geld overhandigd en stopte hij het weg in een zak”, zei openbaar aanklager Lieselotte Claessens. “Een leverancier van geneesmiddelen die tijdens de overval binnenstapte in de apotheek, probeerde de boef nog tegen te houden maar werd ook met het mes bedreigd. De dader maakte daarbij een stekende beweging met het mes. Er werd geprobeerd om de overvaller met een plastic deksel tegen te houden, maar hij stak met het mes in de richting van dat deksel.”

Apothekeres Anne Vervoort werd met een mes bedreigd tijdens de overval 

Apothekeres Anne Vervoort werd met een mes bedreigd tijdens de overval ©  Joren De Weerdt

Uiteindelijk vluchtte de boef weg via een steegje aan de overkant van de straat, achternagezeten door de leverancier en een getuige. Op die manier kon de politie de man korte tijd later in de boeien slaan in de buurt van de winkel Gamma.

Klant

D.V. was geen onbekende voor apotheek Frenaver. “Hij was er klant en kocht er zijn methadon. Over de feiten van die bewuste avond kon hij niet veel meer verklaren. Hij gaf wel toe dat hij het mes in de kringloopwinkel had gekocht en er nadien meer naar de apotheek is gestapt om de feiten te plegen.

Ondertussen werd het gestolen geld teruggegeven aan de overvallen apotheek en onderging D.V. ook een psychiatrisch onderzoek. “Daaruit bleek onder meer dat hij een ernstig drugsprobleem had, een gebrek aan normbesef heeft en dat hij op het moment van de overval met een geestesstoornis kampte. Volgens de arts die hem onderzocht moest er ook worden rekening gehouden met een hoog recidivegevaar. Gevaar dat hij dus opnieuw zou toeslaan”, aldus nog Claessens. Zij stelde voor om de man te interneren. Moest de rechtbank die visie niet volgen, stelde ze een effectieve celstraf van 37 maanden voor als alternatief.

Rechter Theo Byl stelde de zaak in voortzetting naar volgende week. Dan krijgt advocate Leen Van Loo het woord voor haar pleidooi namens de beklaagde.MEER OVER Rechtbank Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio