De schade aan het gebouw van de Argenta-bank in het centrum van Herselt is groot na een plofkraak op 5 oktober 2019. De rechtbank heeft de drie daders veroordeeld tot strenge celstraffen.  

De schade aan het gebouw van de Argenta-bank in het centrum van Herselt is groot na een plofkraak op 5 oktober 2019. De rechtbank heeft de drie daders veroordeeld tot strenge celstraffen.  © HANS OTTEN

Daders van plofkraken veroordeeld tot 13 jaar en 9 jaar cel

Herselt, Stabroek, Essen, Sint-Niklaas -

Drie Roemenen zijn door de rechtbank in Turnhout veroordeeld tot zware celstraffen van 9 en 13 jaar voor een reeks plofkraken in het hele land. Ze sloegen eind 2019 toe bij geldautomaten aan banken in Herselt, Stabroek, Essen en Sint-Niklaas.

Bart Van den Langenbergh

Zes filialen van Argenta en BNP Paribas Fortis kregen eind 2019 het bezoek van het drietal dat het gemunt had op de inhoud van de geldautomaten. De daders begonnen hun reeks op 5 oktober 2019 met een plofkraak bij het splinternieuwe Argenta-kantoor op de Aarschotsesteenweg in het centrum van Herselt.

De installatie werd toen volledig vernieuwd en het gebouw moest worden gestut, maar de boeven konden niets buitmaken. Er volgden daarna nog plofkraken in Hasselt (9/10), Aarlen (19/10), Stabroek (23/10), Essen (25/10) en Sint-Niklaas (30/10). De werkwijze om de geldautomaten open te krijgen, was volgens de speurders telkens gelijkaardig.

Buskruit

“Hierbij werden met behulp van houten stokken en takken pakketjes met buskruit in de automaten tot ontploffing gebracht. Daarna vluchtten de daders te voet weg, soms kilometers ver voor ze in een wagen stapten. Ook in andere landen, zoals Luxemburg en Duitsland, werd deze modus operandi opgemerkt”, vertelde een woordvoerder van het parket eerder.

“De buit en de schade aan de bankfilialen worden geraamd op minstens 700.000 euro.” Aan de Abtsdreef in Stabroek bliezen ze een geldautomaat uit de muur van het filiaal van BNP Paribas Fortis en namen ze geld mee. Bij een filiaal van Argenta aan Spijker in Essen bleef het vooral bij materiële schade.

Diefstallen

Door een nauwe samenwerking met de Duitse en Roemeense autoriteiten kon de federale gerechtelijke politie Antwerpen, afdeling Turnhout in juni vorig jaar de bende in kaart brengen. Naast de zes plofkraken stond hert drietal ook nog terecht voor een aantal andere diefstallen en ramkraken. Zo gingen ze in juli 2019 bij ICI Paris XL in Tielt-Winge aan de haal met parfums en cosmeticaproducten. In Geel en Aarschot namen ze in dezelfde periode telkens een auto of een bestelwagen mee.

De correctionele rechtbank in Turnhout veroordeelde Marius-Robert N. (31) en Fanica P. (42) elk tot een effectieve gevangenisstraf van 13 jaar. De derde beklaagde, Dan A. (34) uit Diest vliegt voor een periode van 9 jaar achter de tralies.

MEER OVER Rechtbank Turnhout

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio