De IJzerenleen is sinds juli vorig jaar autoluw. 

De IJzerenleen is sinds juli vorig jaar autoluw. ©  Joris Herregods

Ondanks uitbreiding minder overtredingen in autoluwe Mechelse binnenstad

Mechelen -

De autoluwe binnenstad van Mechelen is tijdens de zomer van 2020 uitgebreid. Toch registreerde de politie in het coronajaar bijna een derde minder overtredingen. De meeste bestuurders laten zich vangen aan de Steenweg en in de Sint-Jansstraat.

Het aantal overtredingen op de zestien verschillende locatie daalde van 30.625 in 2019 tot 20.495 in 2020: het jaar dat de autoluwe zone uitbreidde met de IJzerenleen en het gedeelte van de Onze-Lieve-Vrouwestraat tussen de Louizastraat en de Vijfhoek. “Een derde minder overtredingen betekent dat het autoluwe karakter van de binnenstad steeds beter wordt gerespecteerd. Deze evolutie komt de leefbaarheid van de binnenstad en de aantrekkelijkheid van het commercieel centrum ten goede”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

Mogelijk speelt er een corona-effect mee, al gaven de maandelijkse cijfers tijdens de lockdown geen afwijkend beeld tegenover andere maanden. Het zijn vooral mensen van buiten de stad die overtredingen begaan omdat ze niet altijd goed op de hoogte zijn over de autoluwe kern. Vooral op vrijdag laten bestuurders zich vangen en dan vooral aan de Steenweg (3.095 keer) en in de Sint-Jansstraat (3.597). In totaal hebben 20.366 bestuurders een GAS-pv van 58 euro in hun brievenbus gekregen. svh, svds

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio