Israël drijft luchtaanvallen op, vrees voor ‘totale oorlog’

De Israëlische regering heeft de noodtoestand afgekondigd in de stad Lod, nadat de situatie er dinsdagavond was geëscaleerd. De luchtaanvallen op Gaza werden woensdagochtend voortgezet. De escalatie zorgt voor doden in de Arabische en Joodse gemeenschap.

cevtBron: Reuters, Belga, Al-Jazeera

Het Israëlische leger heeft woensdagochtend de bombardementen op de Gazastrook voortgezet. Volgens de Verenigde Naties zijn het de meest intense luchtaanvallen in Gaza sinds het bombardement in 2014. Volgens Al Jazeera worden de Palestijnen in Gaza op dit moment geëvacueerd door de aanhoudende Israëlische luchtaanvallen.

Meer dan 700 Palestijnen raakten de afgelopen dagen gewond in Jeruzalem en op de bezette Westelijke Jordaanoever. In totaal zijn nu al vijf mensen omgekomen in Israël door raketaanvallen vanop de Gazastrook. Aan Palestijnse kant vielen er al zeker 35 doden, waaronder twaalf kinderen en drie vrouwen.

De bombardementen kwamen er nadat Hamas, die de Gazastrook regeert, een ultimatum had gesteld waarin van Israël werd geëist dat het zijn veiligheidstroepen terugtrekt uit de Al-Aqsa Moskee in Oost-Jeruzalem.

Sheikh Jarrah

Het is al ongeveer een week erg onrustig. De onrust heeft onder meer te maken met de mogelijke gedwongen onteigening van een handvol Palestijnse gezinnen ten voordele van Joodse kolonisten in de Oost-Jeruzalemse wijk Sheikh Jarrah. In totaal zou het om een dertigtal personen gaan. Bij een confrontatie tussen Palestijnen en de Israëlische politie aan de Al Aqsa-moskee in Jeruzalem vielen vrijdagavond meer dan 200 gewonden.

De Israëlische politie bestormde maandag voor de derde dag op rij de moskee en vuurde met rubberen kogels en traangas op Palestijnse gelovigen in de moskee tijdens de laatste dagen van de heilige maand Ramadan.

Muur van drie meter

In Lod, een stad op zo’n 23 km ten zuidoosten van hoofdstad Tel Aviv, vond er dinsdag een begrafenisstoet plaats voor de 33-jarige Musa Hassuna. De man, die drie kinderen nalaat, was een Palestijnse staatsburger van Israël die maandag werd doodgeschoten door een Israëliër in dezelfde stad. De dader zou volgens Al Jazeera gearresteerd zijn.

Hoewel Lod een gemengde stad wordt genoemd en 30% van de bevolking volgens een rapport uit 2019 Arabisch is, lijken de verschillende (geloofs)gemeenschappen vooral apart te leven. VolgensThe Economist werd er in 2010 een muur van drie meter opgetrokken tussen Joodse en Arabische buurten. Datzelfde artikel stelt dat aan Arabische inwoners beperkingen opgelegd zouden worden wanneer het op het bouwen van huizen aankomt, terwijl dat in de Joodse buurten net gepromoot zou worden. Lod ligt in de buurt van de internationale luchthaven Ben Gurion en staat bekend als een stad met veel problemen en criminaliteit.

‘Burgeroorlog’

Op sommige plaatsen werden er tijdens de betogingen auto’s en Joodse eigendommen in brand gestoken. In Lod werden er tientallen auto’s in brand gestoken en ruiten van winkels werden ingegooid. Ook werd er een synagoge in brand gestoken — volgens sommige berichtgevingen gaat het om meerdere maar dat is niet bevestigd. Een 25-jarige Arabische man werd doodgeschoten in de stad, een 34-jarige man werd daarvoor opgepakt.

Verder zijn een man en een meisje woensdag omgekomen in Lod, toen hun wagen geraakt werd door een raket die afgevuurd werd vanuit de Gazastrook. Dat meldt de Israëlische politie.

De burgemeester van Lod, Yair Revivo, die deel uitmaakt van de partij Likud, waartoe ook aftredend premier Benjamin Netanyahu behoort, spreekt van een ‘burgeroorlog’ in de stad. Hij vraagt om een onmiddellijk uitgaansverbod.

Onder de Joodse inwoners van Lod klinken er beschuldigen dat de politie de controle volledig verloren is. Ze vragen dat het leger bijstand biedt. Premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Benny Gantz kwamen eerder al overeen om leden van de grenspolitie in te zetten om de rust te doen wederkeren.

Een rabijn in een uitgebrand gebouw in Lod. 

Een rabijn in een uitgebrand gebouw in Lod. ©  AFP (Ahmad Gharabli)

Ook op andere plaatsen onrustig

Ook in de steden Akko, in het noorden van Israël, en Jaffa, in de buurt van Tel Aviv, was het onrustig. In beiden steden is zo’n derde van de bevolking Arabisch.

De Islamitische Jihad, een gewapende groep op de Gazastrook, liet weten nog 100 raketten naar Israël te hebben afgevuurd als vergelding op de bombardementen van Israël op Gaza. Ook Hamas heeft woensdag nog eens meer dan 200 raketten afgevuurd naar Israël, meer bepaald richting Tel Aviv en de stad Beersheba, als vergelding voor de Israëlische luchtaanvallen op een gebouw in het centrum van Gaza. Het raketalarm ging woensdagochtend weer af in beide steden, aldus het Israëlische leger. ‘Families werden gewekt en met spoed naar schuilplaatsen gebracht’, aldus het leger op Twitter. In Tel Aviv waren verschillende explosies te horen.

Verder werd op de bezette Zuidelijke Jordaanoever een Palestijn, de 26-jarige Hussein Al-Titi, gedood tijdens botsingen met het Israëlische leger. De man stierf in het Al-Fawwar vluchtelingenkamp, nabij de Palestijnse stad Hebron, nadat hij geraakt werd door Israëlische kogels. Dat meldde het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Een jonge vrouw wandelt voorbij twee uitgebrande auto’s in Lod. 

Een jonge vrouw wandelt voorbij twee uitgebrande auto’s in Lod. ©  AFP