Tweede prik met AstraZeneca al na acht weken in plaats van twaalf

De tijd tussen de toediening van de eerste en tweede dosis van het AstraZeneca-vaccin wordt teruggebracht van twaalf naar acht weken. De kortere tussenperiode is alleen van toepassing voor wie uitgenodigd wordt voor een eerste prik vanaf morgen.

De verschillende ministers van Volksgezondheid hebben zich woensdagochtend over een advies gebogen van de taskforce vaccinatie hieromtrent. “Volgens de bijsluiter mag de tweede dosis gegeven worden tussen week acht en twaalf. Op basis van de eerste wetenschappelijke gegevens adviseerden we twaalf weken, maar intussen is duidelijk geworden dat de tweede dosis al na acht weken een goed immuunantwoord geeft”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) en lid van de taskforce.

Brussel besloot vorige week al om de wachttijd in te korten naar acht weken. Vandaag volgt dus de rest van het land. Dat is goed nieuws voor wie zo snel mogelijk volledig gevaccineerd wil zijn. Bij de andere vaccins is de optimale wachttijd vijf (Pfizer) en vier weken (Moderna). Voor het vaccin van Johnson & Johnson volstaat één prik.

Alleen voor nieuwe uitnodigingen

De kortere periode van acht weken tussen de twee prikken zal alleen van toepassing zijn voor iedereen die vanaf morgen een uitnodiging in de bus krijgt om zich met AstraZeneca te laten vaccineren. Wie eerder al een werd uitgenodigd, zal wel nog steeds twaalf weken moeten wachten.

 (agg)

MEER OVER Coronavirus