Historici Linde De Vroey en Hannes Delanoeije werkten een boeiend luisterspel uit voor een ontdekkingstocht door het Mechels Broek. 

Historici Linde De Vroey en Hannes Delanoeije werkten een boeiend luisterspel uit voor een ontdekkingstocht door het Mechels Broek. ©  Dirk Vertommen

Nekkerduivel en Sint-Rombout spelen hoofdrol in nieuw Mechels luisterspel

Mechelen, Muizen -

Een gratis luisterwandeling en -spel die geschiedenis, fictie en theater combineert, laat je het natuurgebied Mechels Broek sinds kort op een originele manier ontdekken. Magisch Rivierenland is het initiatief van twee jonge historici, Hannes Delanoeije (35) en zijn nicht Linde De Vroey (30). De hoofdrolspelers: de Nekkerduivel of Nix en Sint-Rombout.

Sven Van Haezendonck

Linde en haar neef Hannes hebben samen Wilderhistories. “Het is een collectief waarmee wij geschiedenis en natuur willen combineren”, vertelt Linde. “Bij het vertellen van geschiedenis krijg je vaak feiten mee, maar je zit helemaal niet in de sfeer. Wij willen mensen meer de geschiedenis laten beleven, zodat ze mee zijn in het verhaal.”

“Geschiedenis wordt vaak ook verteld vanuit het perspectief van de winnaar, terwijl er zo veel randfiguren zijn met een verhaal”, legt Hannes uit. “In ons luisterspel zetten wij die mythische figuren af tegenover de winnaar: in dit geval de Nekkerduivel tegenover Sint-Rombout. De dialoog tussen deze twee en de kijk naar de wereld toen komt in heel ons spel aan bod.”

Moerasgeest

Hun spel Magisch Rivierenland door het Mechels Broek, een belangrijk onderdeel van het Beschermd Natuurpark Rivierenland, maakten ze voor Natuurpunt. Eeuwen geleden spookten de legendes over de Nix door het moerassige landschap in en rond Mechelen: soms verschijnt hij als een Nekkerduivel die wandelaars in het moeras trekt, dan weer als een muzikaal waterwezen dat poelen en rivieren beschermt. “Veel Mechelaars kennen die legende nog altijd. Vandaar vandaag de naam De Nekker. In het oud Germaans en het oud Nederlands was Nekker of Nix de benaming voor een moerasgeest”, vertelt Linde.

Op die manier spelen de historici extra in op het avontuurlijke karakter van de geschiedenis. “We brengen het verhaal vanuit de Nix zelf. In heel veel steden heb je de legende dat die oude prechristelijke natuurgeesten door de eerste heiligen uit de zevende of achtste eeuw voor een stuk werden overwonnen. Je moet dat zien als het christendom dat de natuur overheerst: overal vanuit het Mechels Broek zie je de Sint-Romboutstoren staan, als symbool van de beschaving”, legt Linde uit.

Voor de luisterwandeling moet je ongeveer twee uur uittrekken. 

Voor de luisterwandeling moet je ongeveer twee uur uittrekken. ©  Dirk Vertommen

Van die bekende Mechelse legende maakten de historici fictie. “Het is eigenlijk meer een theaterwandeling, maar dan met audio. Wij claimen niet om historisch de waarheid te vertellen of feiten weer te geven. Wat wij vooral willen doen, is een wereldbeeld oproepen waarbij de mens dichter bij de natuur staat”, vertelt Linde.

Voor hun project werkten ze ook samen met muzikanten en stemacteurs. Tijdens de wandeling door het Mechels Broek maken wandelaars in totaal elf stops van drie tot zes minuten.

De tocht voor ‘Magisch Rivierenland’ is 5,4 kilometer lang en duurt ongeveer twee uur. Ze begint aan de toegang tot het natuurgebied aan de parking van het provinciaal sport- en recreatiedomein De Nekker. Naast een paar goede wandelschoenen heb je een smartphone met voldoende batterij en oortjes nodig. Een begeleidend foldertje kan je vinden aan de start, in het bezoekerscentrum van Natuurpunt in de Muizenhoekstraat in Muizen of bij Visit Mechelen. “Daarna kan je de izi. Travel app downloaden. Je scant de QR-code en eens je begint te wandelen, start het spel vanzelf op”, zegt Hannes.

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio