NSZ verwijt de stad Antwerpen niet te hebben gezocht naar een andere locatie voor de Sinksenfoor. © Patrick De Roo

Zelfstandigenorganisatie NSZ vreest einde van Sinksenfoor

Antwerpen, Borgerhout -

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) Antwerpen vindt het onbegrijpelijk dat de Sinksenfoor niet kan plaatsvinden. “We vrezen dat de lange traditie van deze kermis zal verdwijnen”, zegt Nico Volckeryck, NSZ-directeur Groot Antwerpen.

Sacha Van Wiele

LEES OOK: Zoektocht naar alternatieven voor Sinksenfoor gaat voort

Spoor Oost, de plek waar de afgelopen jaren de Sinksenfoor plaatsvond, is ingenomen door het test- en vaccinatiedorp. Volckeryck betreurt dat de stad de afgelopen maanden niet heeft gezocht naar een alternatief voor deze foor.

Nico Volckeryck. © Dirk Kerstens

“Zeker nu foren weer toegelaten worden vanaf 9 juni is dit zeer bitter voor de foorkramers van de Sinksenfoor”, zegt Volckeryck. “Dat deze populaire traditie niet kan doorgaan, komt niet door het overlegcomité, niet door viroloog Marc Van Ranst, niet door de federale regering, maar door de stad zelf. Het is het stadsbestuur dat niet op zoek is gegaan naar een alternatieve plek. Geen plaats is gewoon geen excuus. We vrezen dat als Spoor Oost definitief een andere bestemming krijgt, deze lange traditie van de Sinksenfoor zal verdwijnen.”

Volgens Antwerps schepen van Markten en Foren Peter Wouters (N-VA) houdt de kritiek van NSZ geen steek.

Peter Wouters. © Jan Van der Perre

“Wij verwachten dat de Sinksenfoor nog lang op Spoor Oost zal staan”, zegt hij. “De vrees dat deze foor zal verdwijnen is onterecht. Er zijn nu eenmaal geen uitwijkmogelijkheden. Om de Sinksenfoor te kunnen plaatsen is een verhard terrein van vijf hectare nodig met de nodige nutsvoorzieningen, goede bereikbaarheid en een minimum aan overlast. Ook de foorkramers hebben gezocht en niets gevonden. Ons valt echt niets te verwijten.”

Omdat de stad Antwerpen de Sinksenfoor omschrijft als een evenement mogen er slechts vierhonderd mensen aanwezig zijn. Daardoor is het volgens de schepen zelfs met een rotatiesysteem financieel niet rendabel voor de foorkramers. NSZ vecht dit aan en stelt dat de Sinksenfoor een kermis is en geen evenement. Met als gevolg dat er geen maximum staat op het aantal bezoekers en alleen de regels van mondmasker en afstandhouden gelden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Sinksenfoor