Voorzitter volkshuisvesting Willebroek Raf Coenjaerts overhandigt symbolisch de sleutel aan Laetitia en Elena. Rechts directeur volkshuisvesting Willebroek Andy Dilles en links Koen Renders (Pegode).  

Voorzitter volkshuisvesting Willebroek Raf Coenjaerts overhandigt symbolisch de sleutel aan Laetitia en Elena. Rechts directeur volkshuisvesting Willebroek Andy Dilles en links Koen Renders (Pegode).  © JB

Personen met beperking krijgen sleutel van aangepaste woningen in Akkerlaan

Willebroek -

De bewoners van vijftien aangepaste wooneenheden, een wooninitiatief voor personen met een beperking in de Akkerlaan, hebben hun sleutel ontvangen. Het gaat om een cohousingproject voor zes personen, drie aanleunstudio’s en zes appartementen.

Jan Boey

Eind vorige maand kregen de nieuwe bewoners in de nieuwbouwwijk al hun sleutel. Naast de 140 sociale huurwoningen, gaat het ook om zeventig sociale koopwoningen en deze vijftien wooneenheden voor personen met een beperking.

Het project is een samenwerking tussen de sociale woonmaatschappij Volkshuisvesting Willebroek en Pegode vzw, een netwerkorganisatie die ondersteuning biedt aan personen met een beperking. Pegode zorgt voor de verhuur en de begeleiding van de vijftien bewoners. Het gaat om mensen die zelfstandig willen wonen, maar af en toe behoefte hebben aan ondersteuning.

Wooncoaches

“Daarvoor doen ze beroep op ‘Parachute’, een team van mobiele wooncoaches, en op andere thuisbegeleidingsdiensten”, zegt Pegode-projectleider Koen Renders. “Zo kunnen we betaalbare en gedeelde diensten aanbieden voor bijvoorbeeld de ondersteuning bij maaltijden, gemeenschappelijke aankopen noodpermanentie of voor individuele begeleiding, afhankelijk van hun eigen noden.”

Laetitia (24) en Elena (23) zijn twee jongedames die in het woonproject hun intrek nemen. Beiden zijn blij met de kans die ze krijgen van Pegode. Ze kregen hun sleutel en op 1 juni nemen ze hun intrek. Voor Laetitia is het een appartement. “Ik woonde tot nu toe bij mijn ouders. Het is de eerste keer dat ik alleen ga wonen. Superspannend en ik kijk er echt naar uit”, zegt ze.

Elena kiest voor cohousing. “Dan ben je nooit alleen en kan je elkaar steunen. Nu woonde ik alleen en door corona heb ik veel alleen gezeten”, zegt ze.

Directeur Andy Dilles (Volkshuisvesting) is enthousiast over de samenwerking met Pegode. “Naast het reguliere sociale huursysteem kunnen we op deze manier vijftien mensen met een beperking een nieuwe thuis bieden in een interessante cohousingformule. Er is een ruime binnentuin en een fietsenstalling met oplaadpunten, naast een ontmoetingsruimte die al deze bewoners kunnen delen.”

In het cohousingproject is er nog een vrije plaats voor één kandidaat.

www.pegode.be, www.volkshuisvestingwillebroek.be

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio