© Tommy Maes

Bakkerij Mariën uit Balen zet mobiele robot in

Balen, Kempen -

Mariën Bakkerij Producten uit Balen heeft sinds kort een mobiele robot die de medewerkers in de bakkerij bijstaat. De robot neemt een aantal zware en monotone taken over, zodat de bakkers zich volledig op hun ambacht kunnen toeleggen.

Tommy Maes

Mariën Bakkerij producten nv, in Balen en omstreken bekend als bakkerij Mariën, heeft recent een cobot of mobiele robot in gebruik genomen in de centrale bakkerij in Balen. De bakkers van het Kempense familiebedrijf hebben er daarmee een nieuwe collega bij. “Bakker is al vele jaren een knelpuntberoep”, vertelt zaakvoerder Joyce Mariën. “Daarom zoeken we naar oplossingen om de aanwezige kennis en ambacht van onze bakkers zo goed mogelijk te benutten. Zo voeren we al een aantal jaren automatiseringen in, die het werk voor hen gemakkelijker maken, zodat ze zich volledig kunnen toeleggen om hun ambacht.

Zaakvoerders Marleen, Joyce en Paul van bakkerij Mariën bij de gloednieuwe mobiele robot. ©  Tommy Maes

“De nieuwe mobiele robot is de recentste investering”, zegt Mariën. “Hij neemt de zware, repetitieve en monotone taken over zoals het vullen van en het in de ovenkarren plaatsen van bakplaten. De bakkers hebben zo meer tijd om de kwaliteit van onze producten te controleren. We verbeteren de ergonomie van onze bakkerij, verhogen de efficiëntie en beperken ook voedselverspilling. Op dit moment zetten we de robot in op de productielijn van de sandwiches en een tweede lijn is al in een testfase. Stapsgewijs willen we de robot in vier productielijnen inzetten.”

De nieuwe mobiele robot neemt de zware repetitieve taken over zoals het vullen en het in de ovenkarren plaatsen van bakplaten. © Tommy Maes

Veel taken, zoals het in- en uitladen van de ovenkarren, blijven nog manueel gebeuren. © Tommy Maes

De mobiele robot werd ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Van Wees Waalwijk. Voor het project kan bakkerij Mariën rekenen op Europese steun uit het Horizon 2020 onderzoek- en innovatieprogramma. “We blijven inzetten op innovatie”, zegt Joyce Mariën. “Niet om medewerkers te vervangen, maar wel om hen bij te staan. Zo hebben we de afgelopen jaren een automatisch krattenreinigingssysteem in gebruik genomen en ook de verpakkingslijn van sandwiches en broodjes heeft een automatisch telsysteem.”

Derde generatie

Bakkerij Mariën startte in 1958 als een klassieke bakkerij met winkel in het Balense gehucht Scheps. In 1992 verhuisde de bakkerij naar de Puttestraat en sinds 2012 is het bedrijf gevestigd in de Metaalstraat. Onder de merknaam Mariën Meesterbakkers baat de groep achttien winkels uit in de Kempen en Limburg, onder meer in Balen, Dessel, Geel, Herentals, Kasterlee, Mol, Turnhout en Wechelderzande. Daarnaast levert Mariën brood en patisserie aan koude bakkers en groothandels.

Intussen staat met Joyce Mariën de derde generatie aan het roer. Ze wordt daarin bijgestaan door haar ouders Paul en Marleen. “We zijn een familiebedrijf in hart en nieren”, zeggen Joyce, Paul en Marleen. “Daarnaast zijn kwaliteit en innovatie altijd de speerpunten van ons bedrijf geweest. We hebben in totaal zo’n 180 medewerkers, waarvan een 70-tal in de centrale bakkerij.”

De verpakkingslijn voor de sandwiches werd eerder al voor een stuk geautomatiseerd. © Tommy Maes

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners