© rtv

Herdenkingsmonument voor in Meer neergestorte Franse piloot ingehuldigd

Meer -

In Blauwputten in Meer (Hoogstraten) is dinsdag een herdenkplaat onthuld voor Fernand Louis Lacroix. De Franse sergeant-piloot stortte daar 81 jaar geleden neer, een dag na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in ons land.

Ronny van den Ackerveken

De inhuldiging was een jaar geleden gepland op de 80ste verjaardag van de crash, maar dat kon om de gekende reden niet. “11 mei 1940 was met dertien doden een van de bloedigste oorlogsdagen voor Hoogstraten en de deeldorpen”, zegt voorzitter Francis Huijbrechts van Erfgoed Hoogstraten.

Het herdenkingsbord is het derde op Hoogstraats grondgebied. 

Het herdenkingsbord is het derde op Hoogstraats grondgebied. ©  ram

“De geallieerde luchtmacht kwam bij het uitbreken van de oorlog de Lage Landen te hulp en in het grensgebied met Nederland ontstonden luchtgevechten met Duitse bommenwerpers. De 21-jarige Fernand Louis Lacroix had op 10 mei met zijn vliegtuig nog een Duitse bommenwerper uitgeschakeld. Een dag later stortte hij neer in Meer. De piloot kreeg nabij de crash een veldgraf, na de oorlog is zijn stoffelijk overschot overgebracht naar een begraafplaats in Frankrijk. Op het graf ligt een stuk van de propeller van het vliegtuig waarmee hij is neergestort.”

Peterschap

Het monument werd onthuld door burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft) en Marcel Adriaensen van de Meerse dorpsraad. Twee vertegenwoordigers van de Franse ambassade en het Comité du Souvenir Français pour la Belgique legden een bloemenkrans neer.

“Dit is het derde herdenkingsbord in Hoogstraten”, legt Marc Van Aperen uit. “In 2014 werd het eerste geplaatst bij het Brandven in Wortel-Kolonie. Vier jaar later kwam er een bij het Gelmelslot voor een Britse Halifax die daar op 30 mei 1943 was neergestort. Met dit nieuwe monument betonen we hulde en respect aan de Franse piloot die op deze stille plaats omkwam.” Een klas van lagere school De Meerpaal uit Meer neemt het peterschap van het monument op zich. (ram)

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio