Schepenen Greet Geypen (links) en Marina De Bie (rechts) overhandigden de eerste emmers koffiegruis aan Berit Van den Bussche en Stefan van Ouytsel van Citamine. 

Schepenen Greet Geypen (links) en Marina De Bie (rechts) overhandigden de eerste emmers koffiegruis aan Berit Van den Bussche en Stefan van Ouytsel van Citamine. © Stijn Van de Sande

De eetbare stad: Coflab kweekt oesterzwammen op koffiegruis

Mechelen -

Coflab, zo heet de eerste oesterzwammenkwekerij van Mechelen. In circulaire hub De Potterij zal Citamine met ondersteuning van de stad paddenstoelen kweken op koffiegruis. Het koffiegruis van de stad, scholen en horecazaken krijgt zo een tweede en later zelfs nog een derde leven.

Stijn Van de Sande

De stad Mechelen wil naar eigen zeggen een voorbeeld zijn op het vlak van circulaire economie. Daarbij wordt afval en restmateriaal zo veel mogelijk gebruikt als grondstof voor andere producten. “Toen er in 2019 een oproep kwam vanuit de koffiebranderijen om koffiegruis te gebruiken voor het kweken van oesterzwammen, zijn we dan ook meteen het potentieel gaan onderzoeken”, zegt schepen van Duurzaamheid Marina De Bie (Vld-Groen-m+).

De stad vond een partner in Citamine, een organisatie die streeft naar een eetbare stad door reststromen en onderbenutte plekken te gebruiken voor lokale voedselproductie. In circulaire hub De Potterij starten zij Coflab. “Slechts 2% van een koffieboon belandt werkelijk in een kopje koffie, er gaat dus heel wat verloren”, zegt Berit Van den Bussche van Citamine. “Nochtans kan je met het koffiegruis heel wat doen. Je kan er onder andere biobrandstof, cosmetica en zelfs textiel voor lingerie van maken.”

Tien kilo gruis voor één kilo zwammen

“En je kan er dus ook oesterzwammen op kweken”, vult Stefan Van Ouytsel van Citamine aan. “Het koffiegruis wordt in emmers afkomstig uit frituren vermengd met bermgewassen. Die emmers worden in kweektenten geplaatst die gemaakt zijn van restmateriaal uit drukkerijen. Op die manier werken we op een volledig circulaire manier. Na enkele weken komen de oesterzwammen tevoorschijn. Per tien kilo koffiegruis kan je ongeveer één kilo oesterzwammen kweken. Momenteel wordt er volop getest. Tegen de zomer hopen we helemaal operationeel te zijn. ”

“We halen het koffiegruis op bij horecazaken, in scholen, rusthuizen en bij de stad”, zegt Berit Van den Bussche. “Voor de coronacrisis had de stad wekelijks meer dan zestig kilo koffiegruis. Op jaarbasis was dat bijna 4.000 kilo. Daar kunnen we heel wat oesterzwammen op kweken die we vervolgens verkopen aan de lokale handel en horeca. Je kan de zwammen bijvoorbeeld gebruiken in gerechten. Je kan er zelfs chips van maken.”

Verschillende horecazaken toonden al interesse in het project. Ook uitbaatster Marjan Keijzer van plantaardig eetcafé Funky Jungle is enthousiast. “Ik zie meteen tal van mogelijkheden met de oesterzwammen. In mijn hoofd is de menukaart al helemaal aangepast. We willen dan ook heel graag in dit project stappen”, zegt ze.

Wormcompost

Nadat de oesterzwammen geoogst worden, krijgt het koffiegruis nog een derde leven. “In een tweetal maanden tijd kan het gruis omgezet worden in wormcompost”, zegt Van Ouytsel. “En dat is dan weer een enorm goede meststof. We bekijken met de stad of we die meststof kunnen gebruiken voor het openbaar groen, maar het kan op termijn ook ter beschikking gesteld worden van mensen voor hun moestuin. Zo blijven we heel lokaal werken en sluiten we de kringloop.”

“Een biolaboratorium is niet vanaf de eerste dag rendabel, daarom ondersteunen we Coflab logistiek en financieel via subsidies uit het Europese project Resourceful Cities”, zegt schepen van Economie Greet Geypen (Vld-Groen-m+). “We zijn ervan overtuigd dat de ontwikkeling van circulaire bedrijfsmodellen en de circulaire economie in het algemeen op termijn voor heel wat werkgelegenheid kan zorgen.”

Naast Coflab werd ook Cofmade gelanceerd. Dit online doe-het-zelfplatform inspireert mensen om zelf aan de slag te gaan met koffiegruis om oesterzwammen, microgroenten of witloof te kweken.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio