Een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Binnendijle moet de Winketkaai verbinden met de Keerdoksite. 

Een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Binnendijle moet de Winketkaai verbinden met de Keerdoksite. © Dirk Vertommen

Nieuwe fiets- en voetgangersbrug op komst aan Mechels Keerdok

Mechelen -

De stad Mechelen heeft een studiebureau aangesteld om een nieuwe fiets- en voetgangersbrug te ontwerpen voor de buurt van het Keerdok. De brug over de Binnendijle moet de toekomstige stadswijk verbinden met de Winketkaai en de rest van de stad.

Sven Van Haezendonck

In de omgeving van het Keerdok en de site van Fluvius ontwikkelt zich de komende jaren een compleet nieuwe stadswijk met achthonderd woningen, een nieuw parkeergebouw dat volop in aanbouw is en een publiek park. Nog deze zomer begint de bouw van twee bruggen over de Afleidingsdijlle: eentje voor fietsers en voetgangers, de andere voor autoverkeer. De bruggen verbinden de toekomstige woonwijk tussen de N16 en de Dijle met het Rode Kruisplein. In 2022 moeten ze klaar zijn.

Een tweede project is dat voor een fiets- en voetgangersbrug over de Binnendijle. Dat bouwwerk moet in de toekomst de nieuwe stadswijk verbinden met de Winketkaai. “De verbinding is essentieel om de relatie tussen het nieuwe stadsdeel en de omliggende stad te versterken”, vertelt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsontwikkeling.

Vier bureaus kandidaat

Vier bureaus waren kandidaat om voor de brug een haalbaarheidsstudie en een ontwerp op te maken. De gunningscriteria waren de prijs, de referenties, de samenstelling van het projectteam en het plan van aanpak. Sweco Belgium haalt voor 143.542 euro de opdracht binnen. Het bureau moet onder andere drie schetsontwerpen opmaken. Daaruit zal de stad samen met De Vlaamse Waterweg een voorkeursvariant kiezen. “Op basis daarvan wordt het uiteindelijke uitvoeringsontwerp opgemaakt”, zegt Geypen.

Afhankelijk van het bekomen van de nodige vergunningen hoopt de stad de nieuwe brug in de periode 2022-2023 te bouwen. De realisatie wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van Vlaanderen. “De realisatie van de brug moet zorgen voor een vlotte verbinding tussen het Keerdok en de binnenstad”, zegt Bart Somers (Vld-Groen-m+), Vlaams minister en titelvoerend burgemeester. (svh)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio