Willy Van Hoof met het boek ‘Het stond in de krant’, het nieuwste boek van Erf en Heem. 

Willy Van Hoof met het boek ‘Het stond in de krant’, het nieuwste boek van Erf en Heem. © Stijn Van de Sande

Erf en Heem verzamelt Katelijns nieuws uit periode 1888 - 1940 in boek

Sint-Katelijne-Waver -

De heemkundige kring Erf en Heem van Sint-Katelijne-Waver verzamelde de belangrijkste nieuwsfeiten uit de gemeente uit de periode 1888 - 1940 in een nieuw boek. Voor de realisatie van ‘Het stond in de krant’ doken de vrijwilligers in het uitgebreide archief van de Gazet van Antwerpen en de Gazet van Mechelen.

Stijn Van de Sande

Erf en Heem vzw uit Sint-Katelijne-Waver staat onder meer in voor het beheer van het Katelijnse documentatiecentrum. Maar de erfgoedvereniging brengt ieder jaar ook één of meerdere boeken op de markt. Zo verschenen er al verschillende publicaties over de gemeente tijdens de wereldoorlogen en over wielrenner Aloïs De Hertog. Het eerste boek voor 2021 is Het stond in de krant. Daarin worden de belangrijkste nieuwsfeiten uit de periode 1888 – 1940 gebundeld.

De vrijwilligers plozen het rijkgevulde archief van de Gazet van Antwerpen en zusterkrant Gazet van Mechelen uit op zoek naar nieuws uit hun gemeente. “Er verschenen destijds ook andere kranten, maar de Gazet van Antwerpen heeft altijd heel hard ingezet op lokaal nieuws”, zegt auteur Willy Van Hoof. “Daarnaast heeft de krant ook het meest toegankelijke archief. Het feit dat we bijna alles online konden terugvinden, vergemakkelijkte onze zoektocht.”

Moord 10-jarig meisje

Ondanks de focus op lokaal nieuws, was er vooral voor de Eerste Wereldoorlog maar weinig aandacht voor Katelijne. “Al waren er toch enkele momenten waarop de gemeente in het middelpunt van de belangstelling stond.”, zegt Van Hoof. “Zo verdween in 1893 een 10-jarig meisje. Leonieke Hellemans werd pas weken later vermoord teruggevonden. Om verslag uit te brengen van de moord kwam er destijds een reporter vanuit de stad Antwerpen naar het landelijke Sint-Katelijne-Waver. Dat was bijna een nieuwsfeit op zichzelf.”

Tijdens zoektocht naar het lokaal nieuws van zo’n honderd jaar geleden vielen er nog zaken op. “Zo werd er helemaal niet geschreven over de Spaanse Griep, in geen enkele krant”, klinkt het. “Er was ook veel kritiek bij de inwoners van de gemeente op de bouw van de fortengordel net voor de Eerste Wereldoorlog. Na WO I werd er steeds vaker over kleiner nieuws geschreven. Bijvoorbeeld over een man die konijnen stal en die aan spotprijzen verkocht, of een melkverkoper die zijn melk aanlengde met water en daarvoor veroordeeld werd.”

Het boek Het stond in de krant bestellen kan via e-mail. De kostprijs bedraagt 15 euro. Wie buiten Sint-Katelijne-Waver woont betaalt ook verzendkosten.

vanhoof.willy@telenet.be
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio