Natalia en minister Weyts checken de gegevens van deze Stafford. 

Natalia en minister Weyts checken de gegevens van deze Stafford. © Leo De Nijn

Natalia trekt campagne ‘Check je chip’ op gang: “Snelste manier om verloren huisdier terug te vinden”

Mechelen -

In de Dierenbescherming Mechelen heeft Vlaams dierenminister Ben Weyts (N-VA) de campagne ‘Check je chip’ op gang getrokken. Zangeres Natalia en sportjournalist Carl Vannieuwkerke, de ambassadeurs van de campagne, roepen honden- en kattenbaasjes op om de contactgegevens op de chip van hun huisdier up-to-date te houden. “Het is de snelste manier om verloren gelopen dieren met hun eigenaar te herenigen. Alle politiediensten en dierenartsen gaan over een chiplezer beschikken”, zegt minister Weyts.

Leo De Nijn

“We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: link je rijksregisternummer aan de chip van je hond”, zegt minister Weyts. De campagne ‘Check je chip’ roept diereneigenaars op om contactgegevens op de chip te controleren. ”Als je huisdier wegloopt, is het superbelangrijk dat alle gegevens up-to-date zijn. Dankzij het rijksregisternummer kunnen we baasjes altijd terugvinden. Ook als ze verhuizen.”

Omslachtiger

Honden en katten in Vlaanderen moeten verplicht een chip hebben, waardoor verloren gelopen dieren snel terug naar de eigenaar kunnen. Zo’n 90% van de honden zijn gechipt, maar bij één op de vijf kloppen de gegevens niet. Tot nu toe kon de chip worden uitgelezen door iedereen met een chiplezer, maar door de Europese privacywetgeving zijn de gegevens van de eigenaar van het dier vanaf 1 mei anoniem. Daardoor wordt het terugbezorgen van een gevonden dier omslachtiger. Eigenaars kunnen hun gegevens wel opnieuw openbaar maken als ze de chip koppelen aan hun rijksregisternummer.

Maar alles begint bij het chippen van huisdieren. “Vooral bij katten die bij ons op de Dierenbescherming in Mechelen worden binnengebracht ontbreekt vaak een chip. Van de 28 katten die we hier de voorbije weken moesten opvangen, hadden er slechts zeven een chip. Voor die katten wordt het heel moeilijk om hun baasje terug te vinden”, zegt Wendy Kerselaers van Dierenbescherming Mechelen.

Gegevens controleren

Zangeres Natalia prijkt op de campagneaffiche met haar kat Wolf, Carl Vannieuwkerke poseert met zijn hond Lili. Vannieuwkerke zit in Spanje, maar liet een videoboodschap achter. Natalia wees erop dat iedereen die zijn huisdier graag ziet, de chip zeker moet checken. “Stel je voor: je lievelingsdier loopt verloren, de politie checkt de gegevens en die kloppen niet. Dat moet vreselijk zijn”, geeft de zangeres mee.

Het goede nieuws is dus dat de baasjes van een hond of kat hun gegevens wel publiek kunnen laten maken, door ze op de websites aan te vinken. Daarvoor moeten ze met hun identiteitskaart en een kaartlezer hun rijksregisternummer aan het chipnummer van hun huisdier koppelen. Dat kan gemakkelijk via www.checkjechip.be.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio