©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

1 / 4
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

KV Mechelen wint op Standard en pakt leiding in Europe Play-off

Door een tegengoal en rood voor Peyre op twee minuten tijd doemde het Gent-scenario weer even op, maar in Sclessin kon KV Mechelen de driepunter wél over de streep trekken. Een owngoal van Gavory en de elfde seizoenstreffer van Storm waren voldoende voor de zege. Malinwa komt zo aan de leiding van de Europe Play-off en staat op drie zeges van Europa.

Yannick De Boeck

ONS OORDEEL. Storm op recordkoers, toch een buis bij KV Mechelen

Door de zege van AA Gent tegen Oostende stond in Sclessin de leidersplaats op het spel. Beide teams wonnen afgelopen weekend hun wedstrijd, maar toch stonden er drie nieuwe namen tussen het lijstje van 22. Terwijl Vrancken – nu ook officieel zijn 100ste match voor KV Mechelen - voor dezelfde elf als tegen Oostende koos, voerde Leye drie wissels door. Sissako kwam terug uit schorsing en nam de plaats in van Delferriere. Muleka en Siquet kregen de voorkeur op Jans en Calut. Met Engvall en Vanheusden zaten twee langdurig geblesseerden voor het eerst weer op de bank. Kersvers assistent Steven Defour bekeek de match vanop de tribune.

KVM-doelman Thoelen kreeg al snel een koude douche te verwerken. Geen tegendoelpunt weliswaar, maar wel een sproeier rechts van zijn goal die plots aansprong. Nadat het euvel snel verholpen was, waren het de Rouches die het eerst hun neus aan het venster staken. Klauss kon echter weinig uitsteken met een doorsteekballetje van Amallah, terwijl diezelfde Amallah enkele tellen later werd afgeblokt door Peyre. Bij de bezoekers was het Mrabti die een eerste keer dreigde.

Konijnenpoot van Storm

Storm – goed voor zeven goals in vier matchen – had zijn konijnenpoot opnieuw op zak. Een ongevaarlijke voorzet van de winger werd door Bodart ongelukkig tegen Gavory gebokst, waarna het leer in het lege doel hobbelde. Een lucky goal, maar geen Mechelaar die er zijn slaap om zou laten.

De Mechelse organisatie stond goed en Luikse dreiging kwam er aanvankelijk alleen vanop stilstaande fase. Een kopballetje van Sissako werd makkelijk geplukt door Thoelen. Bodart deed aan de overkant hetzelfde met een afstandsschot van Bijker. Ook pogingen van Muleka (over) en Klauss (op Thoelen) konden de netten niet doen trillen.

Het was even tot voorbij het halfuur voor een van beide doelmannen opnieuw aan het werk moest. Een vrije trap van Storm week gevaarlijk af, maar een tweede gelukje was deze keer buiten Bodart gerekend. Walsh - in buitenspel? - kon in de herneming niet profiteren. Op slag van rust loodste Storm Schoofs door de buitenspelval, maar de Limburger had beter voor eigen succes gegaan. Zijn terugleggertje werd onderschept en we gingen de rust in met 0-1.

Storm zet grote misser zelf recht

De tweede helft werd op gang getrapt met één wissel: Jans verving Cimirot. Toch was het Malinwa dat al erg vroeg kon én moest scoren. Na goed storend werk van Druijf leed Amallah balverlies, waardoor Mrabti Storm de 0-2 op een presenteerblaadje aanreikte. De topschutter van geel-rood schoof het leer echter onbegrijpelijk naast doel. Het brak KVM bijna zuur op, maar Vanlerberghe kon Muleka nog net van de gelijkmaker houden.

Plots regende het kansen, want na een goede inspeelpass van een bedrijvige Mrabti haalde Storm zijn gram. Op zijn klassieke manier zette hij de 0-2 op het bord: even naar binnen snijden en laag met rechts Bodart het nakijken geven. KV Mechelen op rozen? Toch maar even afwachten, want ook op AA Gent gaf het nog een 0-2 voorsprong uit handen. Veel verder dan een niet onverdienstelijk schot van Jans net naast kwamen de Rouches vooralsnog niet. Aan de overzijde kopte Druijf net naast.

Terecht rood voor Peyre

Standard trok met mondjesmaat naar voren, al kon het Thoelen niet echt in verlegenheid brengen. Toch kreeg ook de thuisploeg zijn lucky goal. Een poging van Raskin werd door Laifis door de benen van Thoelen gedevieerd en de aansluiter was een feit. Plots leek het Gent-scenario weer op te doemen, want een minuut later ging Peyre onnodig en driest door op Balikwisha. Ref Kevin Van Damme greep naar de achterzak en stuurde de Fransman terecht van het veld. KVM moest zo nog ruim twintig minuten met zijn tienen verder. Vrancken greep in en Bateau kwam Hairemans vervangen. Even later ging ook Druijf naar de kant voor De Camargo.

Malinwa ging nog een hete slotfase tegemoet. Thoelen, die tot dan weinig werk op te knappen kreeg, greep in een duel met Laifis naast de bal, maar gelukkig bracht de paal redding. De Limburger zette zijn foutje wel recht door even later een kopbal van Muleka uit zijn kooi te ranselen. Uit de daaropvolgende hoekschop kopte Tapsoba over. Ondertussen vierde ook Vanheusden 6,5 maand na zijn zware blessure zijn wederoptreden. Hij kon Standard echter niet meer langs Malinwa brengen, waardoor de drie punten mee naar Mechelen gingen. Met 7 op 9 pakt KVM zo de leiding in de Europe Play-off en staat het op drie zeges van Europa.

    Meer voetbalnieuws

    MEER OVER KV Mechelen