De nieuwe ledverlichting werpt een zacht licht over het Dijlepad. 

De nieuwe ledverlichting werpt een zacht licht over het Dijlepad. © Dirk Vertommen

Nieuwe ledlampen verbeteren zichtbaarheid op Mechels Dijlepad

Mechelen -

Fluvius heeft 65.000 euro geïnvesteerd in nieuwe sfeerverlichting voor het Dijlepad in Mechelen. Op het ponton tussen de Haverwerf en de Vijfhoek werden de oude spots in de grond vervangen door ledlampen in de leuningen. Ze verbeteren de zichtbaarheid.

Over een afstand van 620 meter werd de vroegere balustrade aan de waterkant vervangen. De nieuwe leuningen hebben om de tien meter een module met drie ledlampen. De modules hebben aangepaste spiegels, zodat heel het wandelpad optimaal belicht is. “Doordat het ponton niet helemaal recht loopt en hier en daar bewegende delen bevat, vroeg dit heel wat maatwerk. Uiteindelijk zijn we blij dat we dit mooie project samen met de stad tot een goed einde hebben gebracht”, zegt Koen Wouters, regiomanager Fluvius Mechelen.

“De nieuwe ledverlichting werpt een breed, zacht licht over het Dijlepad en zorgt voor een aangenamere sfeer die past in onze historische binnenstad”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken. Niet alleen de zichtbaarheid verbetert, de stad bespaart er ook mee op haar energiefactuur. Zo is het mogelijk om de verlichting te dimmen op momenten dat het minder druk is. Het dimmen, gebeurt momenteel al vanaf 22u, maar dat kan worden bijgestuurd.

 

 © Dirk Vertommen

Tien jaar geleden was Mechelen de eerste stad in ons land die besliste om haar openbare verlichting om te schakelen naar led. In 2017 nam Fluvius de Mechelse verlichting over. Een maand geleden waren 5.747 van de in totaal 10.961 armaturen al omgebouwd. “Dat is te merken aan het energieverbruik. Dat daalde met bijna een kwart tussen 2015 en 2020, wat overeenkomt met een daling van de CO2-uitstoot van 978 naar 748 ton per jaar”, vertelt de eerste schepen. svh

 

 © Dirk Vertommen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio