Eigenaar Gerbrand Tück in het centrale plein van het kasteel.

Eigenaar Gerbrand Tück in het centrale plein van het kasteel. © Erik Van Eycken

Kasteelheer wil juridisch kader om verkoopkansen kasteel Berentrode te vergroten

Bonheiden -

Sinds vorig jaar staat het Bonheidense kasteel Berentrode te koop. Gezien de grootte, maar ook de historische waarde van het pand, wil de huidige eigenaar kopers de mogelijkheid geven om in het kasteel een horecavoorziening te kunnen bouwen. “Toch komt er vanuit de gemeente weinig samenwerking om dat te kunnen realiseren”, zegt Gerbrand Tück.

Erik Van Eycken

Het kasteel heeft een bewoonbare oppervlakte van 1.000 vierkante meter en het ligt op de rand van de immense Bruinbeekvallei. Wie zichzelf graag tot kasteelheer wil promoveren, moet rekening houden met een verkoopprijs van 2 miljoen euro. “Dat is het zeker waard. Een pand van deze grootte met een dergelijke schitterende ligging vind je nergens anders”, zegt eigenaar Gerbrand Tück. De eigenaar wil bescheidener gaan wonen. Toch lijkt dat nog niet voor morgen. “De grootte van het kasteel schrikt particuliere kopers af, er zijn wel handelsvennootschappen die het historische pand een horeca-invulling willen geven. Deels is die er al door de bed & breakfast waarvoor ik een vergunning heb. Maar het moet niet per se gaan over horeca, er zijn nog andere mogelijkheden.”

Berentrodekasteel. 

Berentrodekasteel. ©  evb

Parking

Aangezien het kasteel beschermd erfgoed is en de parkeerplaatsen rondom zeer beperkt zijn, wil Tück potentiële kopers de mogelijkheid geven om een grote horeca-invulling te realiseren. “Daar wringt het schoentje. Ik weet totaal niet wat ik kopers mag en kan beloven, er is geen wettelijke juridische omkadering, terwijl er grenzend aan het kasteel meer dan genoeg mogelijkheden zijn om een parkeerplaats aan te leggen. Voor de gemeente is dit een unieke kans om het oudste gebouw van Bonheiden op te waarderen en de inwoners te laten kennismaken met deze parel. Wist je dat een groot deel van de Bonheidenaren niet eens weet dat er hier een kasteel ligt? Dit zou een nieuwe toeristische trekpleister kunnen worden. Bovendien geef je zo de geschiedenis van het pand terug aan de Bonheidenaar. Een restaurant met een seminar-ruimte is maar een voorbeeld van een mogelijke invulling, maar ook een grote drankgelegenheid behoort tot de opties. De gemeente moet de opportuniteiten evenwel willen zien”, zegt Tück.

Constructief meedenken

Schepen van Ruimtelijke Ordening Mieke Van den Brande (CD&V) zegt dat de gemeente bereid is om elke piste te bespreken. “We hebben samen met Gerbrand Tück en de Cel Onroerend Erfgoed van Igemo hierover al samengezeten. Het kasteel is uiteraard privé-eigendom, wat betekent dat het initiatief van de eigenaar moet komen. We zijn ons als geen ander bewust van de historische waarde van het kasteel en het klopt dat enkele horeca-uitbaters hierin interesse hebben”, zegt ze. Van den Brande zegt ook dat de omvang van het horecaproject een doorslaggevende factor is. “Er is natuurlijk een verschil tussen een bed & breakfast en een plaats waar honderd bezoeker naartoe trekken. Dat zijn andere omstandigheden.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio