Studenten Seppe Stroobants, Jef Brabants, Wietse Bosmans en Solomon Mawumawu krijgen op het terras van café Druyts les van informaticaleerkracht Marijke Vandoninck. 

Studenten Seppe Stroobants, Jef Brabants, Wietse Bosmans en Solomon Mawumawu krijgen op het terras van café Druyts les van informaticaleerkracht Marijke Vandoninck. © Hans Otten

HIK geeft les op terras omdat school niet open mag

Herentals -

Vier volwassen studenten kregen maandagmiddag een lesje informatica… op een caféterras in Herentals. Die ludieke actie klaagt aan dat het volwassenenonderwijs in de coronaversoepelingen vergeten wordt.

Hans Otten

Enkele cafégangers bij café Druyts op de Herentalse Grote Markt kijken verbaasd op wanneer leerkracht Marijke Vandoninck plots informatica begint te onderrichten aan vier jonge kerels, die met laptop en lessenbundel op de schoot van een frisdrank of een kuip bier genieten. Het zijn leerlingen van het Kempense centrum voor volwassenenonderwijs (CVO) HIK, dat met DTL onder meer een vestiging in Herentals heeft. Voor de goede verstaander: het gaat om een ludieke protestactie.

“In de versoepelingen van de coronamaatregelen horen we altijd spreken over kleuter-, lager en secundair onderwijs, maar nooit over het volwassenen- en tweedekansonderwijs”, zegt Marijke Vandoninck. “Wij worden telkens weer vergeten. Ook het secundair onderwijs mag vandaag (maandag, red.) weer volledig naar school, onze studenten nog altijd niet. Nochtans hebben ook zij echt nood aan sociaal contact of samen les in een klas.”

Aangezien je op een terras in feite meer mag dan in de leslokalen van het volwassenenonderwijs, besloten heel wat CVO’s maandag om dan maar les te geven op het terras van een horecazaak. “Het is best leuk, dit zouden we in feite meer moeten doen”, zeggen studenten Jef Brabants, Seppe Stroobants, Wietse Bosmans en Solomon Mawumawu. Iedereen vindt het een gemis dat de lessen niet op een klassieke manier kunnen plaatsvinden. “Zeker wanneer je na de opleiding in het bedrijfsleven terechtkomt, kan je maar beter geleerd hebben hoe je met mensen moet omgaan of hoe je moet samenwerken. Dat kan je alleen maar samen in een klas leren.”

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio