Marc Verachtert van Natuurpunt ontvangt de prijs uit handen van gedeputeerde Luk Lemmens. 

Marc Verachtert van Natuurpunt ontvangt de prijs uit handen van gedeputeerde Luk Lemmens. ©  AF

Natuurpunt-bezoekerscentrum Grote Netewoud wint Erfgoedprijs 2020

Meerhout -

Het Natuurpunt-bezoekerscentrum Grote Netewoud in Meerhout is de grote laureaat van de jaarlijkse Erfgoedprijs van de provincie Antwerpen. Voorzitter Marc Verachtert kreeg maandagmiddag de hoofdprijs overhandigd door gedeputeerde Luk Lemmens.

Annelies Frederickx

De laureaten van de Erfgoedprijs 2020 werden maandagmiddag niet verwacht in het provinciehuis in Antwerpen, maar wel in het Natuurpunt-bezoekerscentrum Grote Netewoud in Meerhout en die locatie was niet toevallig gekozen. Voorzitter Marc Verachtert van de lokale afdeling Geel-Meerhout van Natuurpunt mocht immers de hoofdprijs in ontvangst nemen.

“Het was dit jaar een echte erfgoedthriller”, aldus gedeputeerde Luk Lemmens. Van de elf kandidaten stelde de jury een shortlist samen van zes genomineerden en de drie laureaten kregen maandag in Meerhout het verdict te horen. We hebben de spanning er dit jaar extra lang ingehouden, maar wat betreft de winnaar was de jury unaniem. Het Natuurpunt-bezoekerscentrum Grote Netewoud is een schoolvoorbeeld van waar de Erfgoedprijs voor staat. De focus ligt op onroerend erfgoed en het is een lokaal gegroeid initiatief met de samenwerking van veel vrijwilligers. De jury loofde ook de sterke educatieve factor van het project. Ik was hier eerlijk gezegd nog nooit geweest, maar ik ben blij dit pareltje in de Kempen nu ontdekt te hebben.”

Marc Verachtert nam als voorzitter van de lokale afdeling Geel-Meerhout van Natuurpunt de hoofdprijs van 10.000 euro in ontvangst. “Dit is gewoonweg geweldig! Deze Erfgoedprijs is een opsteker voor alle vrijwilligers, want zij hebben één voor één hun steentje bijgedragen tot dit unieke project. We hebben er vele jaren hard aan gewerkt en daardoor konden we hier iets uitzonderlijks neerzetten.”

Investeringen

“Maar ons werk zit er uiteraard nog niet op. De vele vrijwilligers runnen en onderhouden immers de hele site. Dankzij het bezoekerscentrum middenin Grote Netewoud kunnen we de natuur laten zien en voelen en sinds 2019 draait het rad van de watermolen weer. De mooie geldprijs gaat trouwens deels naar de investeringen die we deden in de watermolen, maar ook in de toekomst zullen we het geld nog goed kunnen besteden.”

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio