Thomas maakte een gedeeltelijke carrièreswitch en bouwt nu gitaren. 

Thomas maakte een gedeeltelijke carrièreswitch en bouwt nu gitaren. © rr

Thomas realiseert droom als gitaarbouwer: “400 uur voor 1 gitaar, maar geen stress”

Puurs-Sint-Amands -

Het motto ‘verspil nooit een goeie crisis’ indachtig heeft Thomas Van Reeth (37) uit Liezele (Puurs-Sint-Amands) in volle coronatijd van zijn hobby zijn werk gemaakt. Hij is nu deeltijds professioneel gitaarbouwer vanuit de garage bij hem thuis.

Patrick Poppe

“De coronacrisis heeft er bij mij mentaal toch serieus ingehakt”, geeft Van Reeth meteen toe. “Ik sukkelde met een burn-out en dergelijke en vroeg me af wat ik graag zou doen als alles voorbij is. En dus was het moment rijp om voor de gitaarbouw te kiezen. Omdat ik als kind al gitaarlessen volgde en veel interesse had in het instrument, wou ik na de middelbare school al instrumentenbouw volgen, maar ik koos toch eerst voor een diploma sociaal werk. Het is pas een zestal jaar geleden dat ik in het Centrum voor Muziekinstrumentbouw (CMB) in Puurs een opleiding gitaarbouw ben gaan volgen. Na het voorbereidende jaar koos ik voor de module ‘steelstring’ om me te vervolmaken in de bouw van elektrische en akoestische steelstring gitaren.”

Intussen is Thomas zo ver dat hij in opdracht gitaren kan en mag bouwen, ook al loopt zijn opleiding gewoon verder. “Ik heb nu een vijftal gitaren compleet van nul gebouwd. Je moet weten dat er in het bouwen van één gitaar toch zo’n 400 werkuren kruipen dus veel instrumenten kun je niet bouwen op een jaar. Toch geeft dit werk me ongelooflijk veel voldoening en voorlopig heel weinig stress, zelfs eerder een zekere zielerust. Sterker nog: het geeft me de kracht waardoor ik weer deeltijds aan de slag ben gegaan in de buitenschoolse kinderopvang in Puurs.”

Een dreadnought. 

Een dreadnought. © rr

Inheems hout

Van Reeth bouwt momenteel aan twee akoestische steelstring gitaren; de zogeheten kleinere Martin 1 en Martin 000. “Dat zijn gitaren uit het einde van de 19de eeuw. Verder wil ik me toeleggen op de echte klassieke gitaren ook. Ik kan niet concurreren met de goedkope machinaal geproduceerde gitaren die je online vindt, maar wel met kwaliteitsinstrumenten, want die zitten echt in dezelfde prijsklasse en ik kan de klant zijn specifieke wensen volgen. Maar omdat je van het bouwen van een gitaar dus niet kunt leven, omdat het te arbeidsintensief is, leg ik me ook toe op herstellingen. Daar is een veel grotere markt voor natuurlijk.”

De Puursenaar heeft bewust gekozen in zijn gitaarbouw om geen tropische houtsoorten te gebruiken. “Vroeger werden er zeer veel exotische houtsoorten gebruikt. Door het slechte bosbeheer worden die bomen steeds schaarser. Sommige zijn ondertussen zelfs met uitsterven bedreigd. Luistertests wijzen uit dat inheems hout zoals notelaar of zelfs sparrenhout met evenveel succes gebruikt kan worden. Bij heel wat gitaristen bestaat er nog altijd een grote tegenkanting, die eigenlijk louter op traditie gebaseerd is en daar moeten we toch wat van af. Ook die filosofie wil ik mee uitdragen.”

MEER OVER Ondernemen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio