Themabeeld. 

Themabeeld. ©  Robbie Depuydt

Kermissector wil heropening op 1 juni en stelt minister Annelies Verlinden in gebreke

De kermissector wil op 1 juni opnieuw opstarten. Omdat er tot nog toe geen concreet perspectief op heropening werd geboden, hebben het Vrij Nationaal Syndicaat der Foorreizigers, La Défense des Forains Belges, L’ Union des Industriels Forains Belges, L’Union des Industriels Forain de Wallonie en L’Union Fédérale d’exploitations foraines maandag een ingebrekestelling naar minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gestuurd.

“Wij begrijpen niet waarom de minister kermissen blijft verbieden terwijl pretparken weer open kunnen, evenals professionele rommelmarkten, terrassen of zelfs winkelstraten waar duizenden mensen per dag samenkomen. Er is geen gevaar voor besmetting op kermissen, vooral omdat wij veel hebben geïnvesteerd om de mensen in alle veiligheid te laten komen en dat het in de openlucht gebeurt, altijd met het dragen van een masker”, klinkt het.

De verschillende kermisbonden hebben dan ook twee advocaten in de arm genomen om de minister aan te manen de sector uiterlijk op 1 juni opnieuw te openen.

“De sluiting van de kermissector bij ministerieel besluit is volgens ons onwettig, discriminerend en onevenredig, aangezien soortgelijke sectoren opnieuw kunnen worden geopend zonder dat dit vanuit gezondheidsoogpunt gerechtvaardigd is. Verschillende rechtbanken hebben zich reeds in die zin uitgesproken, dus als de minister niet gunstig reageert op het verzoek van onze cliënten, zullen wij geen andere keuze hebben dan gerechtelijke stappen te ondernemen”, verklaren de advocaten, Audrey Despontin en Audrey Lackner.

De sector verwacht dat dinsdag op het Overlegcomité een heropening op 1 juni bevestigd zal worden. Op die manier krijgen de foorkramers voldoende tijd om zich voor te bereiden, klinkt het. 

Geen Sinksenfoor dit jaar

Voor de Sinksenfoor komt het Overlegcomité waarschijnlijk te laat. Het is wel nog onduidelijk of er dit jaar een aangepaste editie van de Sinksenfoor komt en wanneer die dan plaatsvindt.

Een delegatie van de foorkramers zat vorige woensdag rond de tafel met de bevoegde schepen Peter Wouters (N-VA). Het ging in de eerste plaats om een verkennend gesprek zonder dat er knopen zijn doorgehakt. “Dat was ook niet de bedoeling. Zolang er geen ministerieel besluit is waarin het licht op groen wordt gezet voor evenementen zoals een kermis kunnen we niets doen”, zegt de woordvoerder van het kabinet, Jelle Bryssinck.

(blg)

MEER OVER Coronavirus